Prețul petrolului Brent a urcat la 124 dolari/baril. Nu există NICIO șansă să scadă
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Iar cauzele sunt multiple
Iar cauzele sunt multiple
Prețul contractelor furtures la petrolul marca Brent cu livrare în luna august a crescut, la bursa ICE Futures din Londra, cu 3%, ajungând la 124,12 dolari pe baril. Față de închiderea ședinței precedente de tranzacționare, aurul negru a fost cu 3,55 dolari mai scump.

Peste Ocean, la bursa NYMEX, cotația futures a țițeiului american WTI cu livrare în iulie a înregistrat, la rândul ei, un salt de 3,44%, la 122,9 dolari pe baril.

Prețul petrolului este în creștere pe fondul relaxării restricțiilor impuse de ultimele focare de COVID-19 apărute în China și care au determinat autoritățile de la Beijing să impună măsuri severe de carantinare. Ridicarea lor este privită, acum, de jucătorii din piață drept un posibil impuls dat cererii de petrol la nivel mondial. 

O astfel de abordare lasă deschisă posibilitatea ca prețurile petrolului ar putea continua să crească. Un punct de vedere exprimar de experții din domeniu și susținut de ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suheil Al-Mazroui. Vorbind la o conferință de presă, al a avertizat, totodată, că prețurile la petrol sunt încă departe de valorile lor maxime. Fără mai multe investiții la nivel mondial, OPEC+ nu poate garanta o aprovizionare suficientă cu petrol, deoarece cererea și-a revenit complet după pandemia de coronavirus.

O situație critică 

Jeremy Weir, directorul executiv al traderului de petrol Trafigura, a descris situația de pe piața mondială a petrolului ca fiind critică. El crede că prețurile petrolului ar putea înregistra o creștere parabolică în acest an, atingând niveluri record și încetinind creșterea economică. În opinia expertului, ar putea fi stabilit un nou maxim istoric, deoarece restricțiile impuse de SUA și UE asupra exporturilor de petrol rusesc au exacerbat ofertele deja limitate, rezultat al unor "ani de investiții insuficiente". Prețurile ar putea trece de bariera de 150 de dolari pe baril chiar în următoarele câteva luni, a avertizat Weir. Prețul petrolului a atins punctul culminant în ajunul crizei financiare din 2008, când prețul a crescut până la 143,9 dolari pe baril.

Nici o șansă să scadă

Mediul analistic împărtășește această părere, apreciind că în viitorul apropiat este foarte probabilă creșterea prețului Brent până la maximul din acest an, la 130-135 de dolari pe baril. Potrivit experților, perspectiva relaxării carantinei în China, cel mai mare importator de petrol din lume, va contribui la creșterea prețului petrolului. În plus, prețul Brent va rămâne la niveluri ridicate din cauza geopoliticii, consideră experții. Dorința țărilor occidentale de a refuza petrolul rusesc va susține preocupările legate de aprovizionarea pieței cu materii prime. Un factor sezonier, și anume începutul sezonului auto în țările dezvoltate, care duce la creșterea cererii de combustibil, va fi, de asemenea, în favoarea dezvoltării creșterii.

Banca de investiții Goldman Sachs se așteaptă ca prețul petrolului Brent să urce la 140 de dolari pe baril în trimestrul al treilea. Redresarea cererii de energie în China este de natură să readucă piața petrolieră în deficit, spun experții. Potrivit calculelor acestora, în trimestrul al treilea, deficitul global de petrol va fi în medie de 400 de mii de barili pe zi. Banca preconizează că în următoarele 12 luni barilul de petrol Brent va costa în medie 135 de dolari.

Citește și Prețul petrolului, supraevaluat cu 50 de dolari/baril. OPEC a găsit înlocuitor pentru Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel