Prețul petrolului. Previziuni Goldman Sachs: Inutil să sperați că situația se va stabiliza
Autor: Andreea Craciun | 01 iul 2022, 19:21
Va fi o vară fierbinte din toate privințele
Va fi o vară fierbinte din toate privințele
Experții băncii americane de investiții Goldman Sachs consideră că prețul petrolului se va apropia, în această vară, de valoarea istorică. În același timp, analiștii anticipează o nouă prăbușire pe piața de acțiuni a SUA și, de asemenea, că economia Marii Britanii se află în pragul unei recesiuni.

Prețul țițeiului marca Brent a pierdut, în aproape două săptămâni, peste 8%, îndepărtându-se de un maxim al verii de 125,95 dolari pe baril atins pe 14 iunie. De asemenea, petrolul american WTI a cedat aproximativ 10% în aceeași perioadă (minimul a fost de 17,9%). Brent a crescut cu 2,7%, la 115,47 dolari, iar WTI a câștigat 2,31%, la 110 dolari. După cum notează CNBC, cotațiile petrolului au încheiat luna iunie cu un trend negativ, întrerupând șase luni de creșteri.

"Perspectiva noastră optimistă pentru sectorul energiei și al materiilor prime se bazează pe teza subinvestiției și este mai relevantă astăzi decât în urmă cu două sau trei săptămâni. Investițiile continuă să părăsească acest sector exact în momentul în care ar trebui să fie aici", a comentat pentru CNBC Jeff Curry, șeful departamentului de cercetare globală pentru materii prime de la Goldman Sachs.

Situația din sectorul energetic este "incredibil de optimistă", a spus el. De asemenea, Curry se așteaptă ca, pe măsură ce economia globală își va reveni, prețul țițeiului Brent să se apropie din nou de maximele istorice și să ajungă la 140 de dolari pe baril chiar în această vară.

Banca americană a precizat vineri, într-o notă adresată clienților, că declinul prețurilor nu s-a datorat unor factori fundamentali, ci a fost cauzat de o creștere bruscă a temerilor investitorilor privind începutul unei recesiuni, pe măsură ce "ritmul economiei începe să încetinească, iar băncile centrale trec la creșterea mai agresivă a ratelor".

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că o recesiune ar putea afecta negativ perspectivele cererii viitoare, potrivit CNBC. Banca crede că, dacă economia rămâne în recesiune suficient de mult timp, cererea de mărfuri va scădea, ceea ce va determina scăderea prețurilor, dar economia nu a ajuns încă în această stare.

Recesiune în Marea Britanie

Pe de altă parte, analiștii de la Goldman Sachs consideră că economia Marii Britanii se află în pragul recesiunii din cauza scăderii cheltuielilor de consum, pe fondul inflației ridicate și al majorării dobânzilor de către Banca Angliei. În al doilea trimestru din 2022, PIB-ul britanic va scădea cu 0,7%, iar în al treilea va crește cu 0,1%, prevăd economiștii băncii.

"Economia britanică se va afla astfel la marginea unei recesiuni tehnice, astfel că trebuie să urmărim cu atenție datele privind activitatea economică în lunile următoare", a precizat Goldman Sachs într-o notă de cercetare. În special, analiștii băncii au subliniat scăderea indicelui de încredere a consumatorilor din Marea Britanie, calculat de GfK, la minus 41 de puncte în iunie, un nou anti-record în istoria calculelor.

"Într-adevăr, raportul GfK sugerează că sentimentul consumatorilor este mai întunecat acum decât la începutul pandemiei de coronavirus, după referendumul pentru Brexit și chiar decât în timpul crizei financiare globale din 2008", au declarat experții Goldman. În opinia acestora, probabilitatea unei recesiuni în Marea Britanie în următoarele 12 luni este estimată la 45%. Probabilitatea de recesiune în zona euro este de 40%, iar în SUA de 30%.

Un nou val de vânzări pe piețe 

În altă ordine de idei, experții Goldman Sachs estimează că riscul unui nou val de vânzări pe piețele bursiere rămâne ridicat, deoarece investitorii au luat în calcul până acum doar o recesiune ușoară, dar ultimele evoluții și, mai ales, ultimele cifre trimestriale și semestriale schimbă datele problemei. 

Piețele bursiere globale au cunoscut una dintre cele mai proaste jumătăți de an din istorie, în condițiile în care inflația ridicată persistentă și politicile băncilor centrale au darul de a conduce la un declin economic accentuat. Iată de ce, specialiștii americani sunt de părere că în a doua jumătate a anului 2022, veniturie corporațiilor vor intra sub presiune, din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor și a reducerii consumului.

Citește și Fuziunile și achizițiile intră în vacanță. Majoritatea tranzacțiilor, suspendate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?