Prețul petrolului va coborî la un nivel foarte scăzut. Explicații

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Câmp petrolier / Foto: Freepik
Câmp petrolier / Foto: Freepik
Potrivit analiștilor de la McClellan Financial Publications, prețurile petrolului ar urma să scadă la minimum în lunile următoare. Iată de ce. Deocamdată însă, piața a revenit pe un trend ascendent. 

Ultimele tendințe ale prețului la aurului, ajustate la 19,8 luni, pot fi comparate cu evoluția prețurilor la țiței, ceea ce demonstrează că după acest interval de referință, prețul aurului are tendința de a se repercuta asupra prețului petrolului. 

Deși nu este perfect, acest model de analiză este în general foarte precis. Uneori apar discrepanțe, cum a fost cazul invazia Rusiei în Ucraina, care a perturbat piața petrolului. Cu toate acestea, după fiecare dintre discrepanțe, prețurile se străduiesc să se realinieze și să revină la corelația lor istorică.

„Acest model prezice un minim la mijlocul anului 2024, urmat de o creștere spre sfârșitul anului”, se arată în raportul de piață elaborat de cei de la McClellan. Prin urmare, au apreciat ei, ”dacă prețul aurului va continua să atace noi valori record, acest lucru înseamnă că peste 19,8 luni prețul petrolului va merge pe același drum”.  

Prognozele indică faptul că, în mod ideal, următorul minim ar trebui să aibă loc în jurul lunii iunie sau iulie 2024. Acestea fiind spuse, este de remarcat faptul că punctele de inflexiune ar putea să nu urmeze exact această cronologie și să apară ceva mai mai devreme sau puțin mai târziu.

Concluzia este că va veni un minim, deși pot apărea scăderi suplimentare ale prețurilor înainte de a se ajunge la acel punct. „Pe măsură ce se apropie vara, trebuie să avem în vedere și alți indicatori care pot influența aceste evoluții”, subliniază autorii raportului. 

Deocamdată însă, petrolul s-a scumpit pe piețele mondiale pe fondul informațile privind scăderea stocurile strategice de țiței ale SUA și de datele economice care pledează în favoarea unei reduceri a dobândilor de către Rezerva Federală. Astfel, prețul barilului marca Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iulie a recuperat 0,35%, până la 84,17 dolari. De partea cealaltă a Oceanului, barilul american WTI a câștigat 0,42%, până la 79,59%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Venituri neimpozabile
Euro / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Putin şi Maduro, parteneriat strategic semnat la Moscova

Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...

ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com
Aur
Transport mărfuri / FOTO: Freepik
Birou. Foto: Freepik.com
Tesla / sursa foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Colaj foto
Xi Jinping și Vladimir Putin / sursa foto: Wikimedia Kommons / kremlin.ru
Știrile dimineții

pixel