Prețul țițeiului american a scăzut marți, pe fondul temerilor privind creșterea dobânzii cheie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Cotațiile țițeiului american au scăzut marți cu aproape 4%, în condițiile în care datele privind inflația au alimentat anxietatea traderilor că Rezerva Federală ar putea să nu fie pregătită să scadă dobânzile cheie.

Contractul West Texas Intermediate pentru luna ianuarie a pierdut 2,71 dolari, adică 3,80%, pentru a se stabili la 68,61 dolari pe baril. Contractul Brent pentru februarie a pierdut 2,79 dolari (3,67%), pentru a se stabili la 73,24 dolari pe baril, arată Reuters.

În timp ce acțiunile americane au trecut peste ultimele vești privind inflația, piețele petroliere au intepretat aceste date ca motive de îngrijorare. Indicele prețurilor de consum a crescut ușor cu 0,1% în noiembrie, după ce în octombrie a rămas neschimbat, în timp ce prețurile au crescut cu 3,1% față de anul trecut, potrivit Departamentului Muncii al SUA.

Traderii sunt îngrijorați de faptul că Fed nu deține controlul asupra inflația și va trebui să mărească din nou ratele dobânzilor, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat la începutul acestei luni că este "prematur" să se discute despre reducerea ratelor dobânzilor. Powell a precizat că banca centrală este pregătită să majoreze ratele dacă este necesar.

Flynn a spus că încrederea pieței petrolului a fost spulberată după o serie de șapte săptămâni de pierderi.

Prețul petrolului este în scădere, deoarece producția record din SUA, Canada și Brazilia se confruntă cu o economie precară a Chinei, ceea ce a generat îngrijorări în rândul traderilor că piața este suprasaturată.

Cererea de petrol de anul viitor ar urma să fie cu aproximativ 1 milion de bpd mai mică decât creșterea ofertei, potrivit lui Daniel Yergin, vicepreședinte al S&P Global.

"Atâta timp cât cererea și oferta domină, veți avea această presiune descendentă asupra prețului", a declarat Yergin luni la emisiunea "Squawk Box" de la CNBC.

Mai mulți membri OPEC și aliații lor, precum Rusia, au promis să reducă oferta cu 2,2 milioane de barili pe zi în primul trimestru din 2024. Traderii sunt însă sceptici că grupul va respecta aceste promisiuni.

Yergin a declarat că OPEC+ se confruntă cu o alegere între a continua să reducă oferta sau a elibera petrol pe piață pentru a lăsa prețurile să scadă și a submina producția din țările din afara grupului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...


pixel