Prețul uraniului depășește 60 de dolari pe livră pentru prima dată din 2011, în timp ce Asociația Mondială Nucleară (AMN) preconizează o creștere cu 70% a capacității instalate până în 2040, pe fondul exploziei construcției de reactoare modulare mici. Uraniul a escaladat vineri pragul de 60 de dolari pe livră pentru prima dată din 2011. Noul apetit pentru combustibilul nuclear, după un deceniu de criză, a coincis cu ultima zi a Simpozionului nuclear mondial de la Londra.
Raportul nu trebuie să-i îngrijoreze prea mult pe susținătorii uraniului, ale căror rânduri au crescut în ultimii doi ani, pe măsură ce rolul pe care l-ar putea juca energia nucleară în tranziția energetică verde devine evident chiar și pentru criticii sursei regenerabile.
Concentrat de uraniu supranumit și ”yellow cake”
Raportul AMN prevede că necesarul mondial de uraniu pentru reactoare va crește vertiginos până la aproape 130.000 de tone în 2040. Aceasta este o creștere apreciabilă față de estimarea de 65.650 de tone în 2023. De la cei 391 gigawați de electricitate actuali ai centralelor nucleare operaționale, AMN preconizează acum o creștere a capacitatății care va ajunge la 686 GW până în 2040, conform scenariului său de bază. Este o creștere considerabilă de 71 GW față de estimările organizației din raportul său din 2021.
Proiecțiile privind cererea globală ale organizației au crescut în ultima actualizare, cu o creștere a cererii de 4,1% CAGR așteptată până în 2040, de la 3,1% în raportul său din 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...