Prețurile la energie. La nivel european NU EXISTĂ o părere unanimă
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Priză / FOTO: Freepik
Priză / FOTO: Freepik
Miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la electricitate, dar şi referitor la ideea lansată de Franţa privind o reformă a pieţelor energetice, informează AFP.

"Trebuie să ne aşteptăm la dezbateri cu adevărat intense", în special cu privire la "necesitatea unor soluţii pe termen lung" pentru a contracara viitoarele şocuri energetice, a declarat la sosire ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, autorităţile de la Paris solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.

În plus, dincolo de soluţiile pe termen scurt propuse de Bruxelles (reduceri de taxe şi subvenţii pentru gospodării), autorităţile de la Atena şi Madrid solicită o reformă de amploare a pieţelor energetice. "Este un moment absolut extraordinar (...) propunerile noastre sunt clare şi solide" pentru a decupla preţurile surselor de energie, dar şi pentru a plafona preţul gazelor, a declarat marţi Sara Aagesen Munoz, secretar de stat în Ministerul Energiei din Spania.

Însă nouă state membre s-au opus luni, într-o declaraţie comună, la ideea oricărei reforme a pieţei unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos) apreciază că o piaţă unde există o concurenţă între furnizorii de electricitate "contribuie la inovaţie şi la securitatea aprovizionării", facilitând în acelaşi timp tranziţia spre energiile decarbonate.

Citește și Compensare facturi. Furnizori de energie: măsurile luate pot duce la noi SCUMPIRI

Între timp, alte două state (Suedia şi Belgia) s-au asociat şi ele la această declaraţie, a anunţat marţi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes. "Pieţele de electricitate funcţionează foarte bine", a insistat Claude Turmes, după ce la începutul lunii octombrie acelaşi oficial vorbea de "preţurile cu adevărat competitive din ultimele două decenii" şi aprecia că o intervenţie a statului "ar fi extrem de periculoasă, pentru că ar distruge orice încredere".

Cu toate acestea, oficialul luxemburghez s-a declarat deschis la o întărire a interconexiunilor între reţelele europene în două regiuni relativ izolate: statele baltice, care sunt încă mult prea dependente de producţia de electricitate din Rusia, şi peninsula iberică. În schimb, Claude Turmes a criticat propunerea Spaniei privind achiziţiile la comun de gaze naturale, apreciind că această idee ar necesita mai mulţi ani pentru a fi pusă în practică şi, în plus, ar ridica probleme legate de stocarea gazelor.

La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că va analiza dacă piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creşterea costurilor la energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel