Prețurile la energie. Răul abia acum începe! Explicațiile unui specialist în domeniu
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Românii trebuie să știe ce se va întâmpla
Românii trebuie să știe ce se va întâmpla
Analistul pe probleme de energie, Dumitru Chilăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a creionat în culori sumbre viitorul consumatorilor români de resurse energetice.

Dumitru Chilăliță a amintit, totodată, că majoritatea țărilor au început încă din iulie-septembrie anul trecut să vină cu măsuri menite să reducă impactul creșterii facturilor la gaze și la energie electrică la consumatorii casnici și non-casnici. Principalele măsuri luate au fost de reducere a fiscalității în energie, fie că vorbim de TVA, fie că vorbim de accize sau de alte taxe care se aplică în aceste țări din vestul Europei. 

În ceea ce privește România, autoritățile au mers pe plafonare și compensare în ultimele câteva luni. Iar concluzia care o putem trage, a subliniat analistul pe energie, este că ”sub aspectul efectului produs, a fost mult sub ceea ce au reușit să facă alte state europene, care, pe lângă faptul că au venit cu măsuri mult mai aplicate, mult mai simple, au avut și un impact mai puternic dind punctul de veder al ajutorului oferit consumatorului, casnic sau non-casnic, care avea nevoie de un astfel de sprijin”. 

Dumitru Chisălită a subliniat, totodată că, de anul trecut și până în prezent, numărul celor care se pot încadra în categoria sărăciei energetice a crescut cu câteva procente. ”Astfel că, în prezent, 43% dintre gospodăriile care folosesc diverse forme de energie sunt, în momentul de față, în sărăcie energetică. Fie că vorbim de sărăcie energetică la vedere, fiind vorba de cei care nu pot să își plătească facturile, fie că vorbim de sărăcie energetică ascunsă, în acest caz fiind vorba de persoanele care se duc să-și achite facturile la gaze și energie electrică, renunțând însă la alte bunuri de care au nevoie sau, pur și simplu, reducându-și starea de confort”. Analistul a menționat că, anul trecut, acest procent nu a depășit 34%. 

În ceea ce privește plaformarea care se va aplica de la 1 aprilie, acest lucru înseamnă, potrivit expertului, o creștere ”cu aproape 20% a prețului plafonat față de anul trecut. La energie impactul este mai mic. Probabil 20% din consumatori vor achita cu aproximativ 70% mai mult decât plăteau anul trecut”. 

Citește și Marius Budăi: Două impedimente pentru majorarea pensiilor

Citește și Altă nenorocire pentru economia Europei: Preţul oţelului atinge un nivel record

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel