Previziuni despre ROBOR și IRCC în an electoral. Explicațiile lui Adrian Vasilescu

Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
În an electoral există destul de multă agitație și îngrijorare legate de cum va evolua economi, anul acest fiind unul cu totul special dat fiindcă pe români îi așteaptă patru rânduri de alegeri.

Pe plan global, există legături între ce se întâmplă pe piața monetară și alegeri, dar în România piața monetară a fost întotdeauna ferită de tumultul alegerilor, a explicat Adrian Vasilescu într-un interviu acordat Radio România Actualități pe tema evoluției ROBOR și IRCC în acest an.

În ceea ce privește evoluția creditării, consilierul guvernatorului BNR a explciat că trebuie menționat că toată lumea se referă la împrumuturile pe care băncile le acordă populației și firmelor. Din păcate, aceste credite au scăzut foarte mult. În vremea crizei din 2008 erau vreo șapte milioane de împrumuturi date populației. Acum sunt în jur de două milioane și ceva și e mare agitație în legătură cu aceste două milioane. Agitație că sunt creditele înalte, că plătesc foarte mult, fără să se observe că există o altă variantă a creditării, și anume că 16 milioane de gospodării din România sunt cele care împrumută băncii. Și nimeni n-a sesizat și nu a strigat că de fapt, această zonă a pieței financiare a fost chiar supusă unei represiuni financiare, din cauză că coborâseră prea mult ratele dobânzilor la creditele pe care băncile le acordă populației pentru împrumuturile pe care ele le primesc.

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a afirmat că reacția la situația actuală a pieței creditare ar trebui să fie în primul rând prin o intermediere financiară mai puternică. Aceasta înseamnă că băncile ar trebui să fie mai dispuse să acorde credite, iar persoanele care au nevoie de credite ar trebui să fie mai dispuse să le solicite.

O intermediere financiară mai puternică ar avea mai multe beneficii. În primul rând, ar ajuta la reducerea costurilor împrumuturilor, ceea ce ar face mai accesibile creditele pentru persoanele care au nevoie de ele. În al doilea rând, ar ajuta la stimularea economiei, deoarece persoanele care au acces la credite ar putea investi sau consuma mai mult.

În plus, Adrian Vasilescu a sugerat că ar trebui să se ia în considerare și alte măsuri, cum ar fi stimularea economisirii și a investițiilor.

Ce semnal ar transmite BNR pentru acest an?

Decizia Băncii Naționale a României de a menține rata dobânzii de politică monetară la 7% până la sfârșitul anului 2023 transmite un semnal clar că banca centrală consideră că inflația este sub control și că nu este necesară o creștere a dobânzilor în acest moment.

Această decizie este în concordanță cu prognoza BNR conform căreia inflația va continua să scadă în acest an, până la 2,5% la finalul anului.

Puseul de inflație din ianuarie

Adrian Vasilescu a prezis că inflația va înregistra un puseu în ianuarie, din cauza majorării prețurilor la energie și la alimente. Cu toate acestea, el a subliniat că acest puseu va fi temporar și că inflația va continua să scadă în continuare în următoarele luni.

În concluzie, Adrian Vasilescu a sugerat că reacția la situația actuală a pieței creditare ar trebui să fie în primul rând prin o intermediere financiară mai puternică. De asemenea, el a menționat că BNR va menține rata dobânzii de politică monetară la 7% până la sfârșitul anului 2023 și că inflația va continua să scadă în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel