Previziuni exagerate. Companii americane, amenințate să dispară
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt exagerări, dar este și un semnal de alarmă
Sunt exagerări, dar este și un semnal de alarmă
Publicația Ars Technica a prezentat Death Watch - tradiționala listă a companiilor care, în opinia jurnaliștilor de peste Ocean, ar putea sfârși în cursul acestui an. Redacția precizează, totodată, că decesul nu presupune neapărat închiderea afacerii - unele companii mor cu anii, pierzând bani și angajați.

Pe lista Death Watch sunt incluse firmele care s-au confruntat cu una dintre următoarele trei probleme: au pierdut cote de piață, s-au confruntat cu dificultăți financiarae și au comis grave greșeli de management. Ars Technica subliniază, de asemenea, că multe dintre companiile prezente în raportul de anul trecut au trecut cu bine 2018, ba unele chiar și-au îmbunătățit rezultatele. Uber, spre exemplu, și-a schimbat conducerea, iar Twitter a ieșit pe profit. Iată câteva dintre întreprinderile incluse anul acesta pe lista neagră.

1. Facebook

Anul trecut, rețeaua socială nu a figurat în Dead Watch, pentru că ”este prea mare pentru a se prăbuși”. Jurnaliștii de la Ars Technica precizează că Facebook nu va muri în 2019, dar va trebui să facă față unor noi provocări: după toate probabilitățile, estimează autorii analizei, compania se va confrunta cu o revoltă a acționarilor sau cu un proces din partea autorităților. Rezultatul va fi demisia fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg.

Citește și Zuckerberg se felicită singur în cel mai tulbure an al Facebook

”Disparția” Facebook va fi generată nu de chestiuni financiare, ci de scandalurile politice și de incapacitatea companiei de a proteja datelor utilizatorilor, cred jurnaliștii. Iar apropierea și pregătirile pentru alegerile din 2020 nu va face decât să agraveze situația lui Zuckerberg.

2. Snap

Afacerile Snap scârțâie de mai mulți ani. ”Pur și simplu nu știu ce să spune despre Snap, cât de grave sunt problemele companiei”, comenta recent expertul CNBC, Jim Cramer. Ars Technica precizează că Snap a pierdut mai mult din valoare din cauza unui management defectuos, a unui model de business neobișnuit și a problemelor financiare.

Compania a încercat, practic, tot: a lansat Bitmoji, Snap Stories, și alte produse, dar nimic nu s-a legat: ideile proaste s-au prăbușit, cele bune au fost copiate de alte companii. În 2017, Snap a pierdut 3,45 miliarde de dolari, iar în primele trei trimestre din 2018, alt miliard.

3. Essential

Essential este, în opinia Ars Technica, principalul candidat la ”deces” în 2019. Andy Rubin, creatorul Android, a părăsit Google pentru propria afaceri cu telefoane inteligente. În 2015, când Rubin a anunțat lansarea Essential, investitorii s-au așezat, pur și simplu, la coadă. Înainte de prezentarea primului produs, compania era evaluată la 1,2 miliarde dolari.

Citește și Un miliardar și-a pierdut compania la cărți! O firmă celebră

Mai departe, lucrurile au mers din rău în mai rău, iar acum Essential ar putea să nu supraviețuiască pană la sfârșitul anului. Singurul produs al start-upului, smarthpone-ul Essential Phone a fost, într-adevărun gadget de calitate din titan și ceramică, dar s-a dovedit prea scump. El costă 700 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel