Previziuni pesimiste pentru economiile din zona euro
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Economia României este în creștere
Economia României este în creștere
Banca Centrală Europeană a publicat un studiu care anticipează o creștere mai redusă a economiilor din zona euro pentur 2019 și 2020 decât ele previzionate anterior, transmite Reuters.

Studiul trimestrial publicat vineri, un element cheie al deliberărilor oficialilor Băncii Centrale Europene, estimează în 2019 un avans al economiei zonei euro de 1,5%, sub prognoza anterioară, de 1,8%, a informat BCE. În 2020, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o expansiune de 1,5% (faţă de 1,6% previzionată anterior).

Inflaţia ar urma să scadă la 1,5% anul acesta, sub previziunea anterioară, de 1,7%, şi sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. Pe termen lung, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 1,6% în 2020 şi la 1,8% în 2023.

Joi, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că evoluţiile economice rămân "mai slabe decât ne-am aşteptat" deoarece incertitudinile economice - escaladarea războiului comercial, creşterea mai lentă a PIB-ului global şi efectele Brexitului - ameninţă să submineze încrederea. "Datele pe care le avem la dispoziţie sunt mai slabe decât ne aşteptam", a declarat şeful BCE, adăugând că este prea devreme să spună ce efect va avea sporirea incertitudinilor asupra politicii monetare.

Datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat) indică faptul că rata anuală a inflaţiei a scăzut în decembrie la 1,6% în zona euro, de la 1,9% luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

După ani în care a sprijinit creşterea economiei zonei euro, BCE a încheiat recent schema sa de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, şi a apreciat că ratele dobânzilor ar putea creşte din vara anului viitor. Decizia BCE de a retrage treptat măsurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile bănci centrale din întreaga lume îşi înăspresc gradual politica monetară în urma redresării economiei, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ).

Potrivit Eurostat, creşterea PIB-ului zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2016, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni. Analiştii se aşteaptă ca în următoarele trimestre zona euro să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 2%, dar este puţin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului să ajungă la nivelul de anul trecut, de 2,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel