Previziunile sumbre s-au adeverit: AURUL a sărit de 1900 de dolari/uncie
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
De vină este tot situația geopolitică
De vină este tot situația geopolitică
La bursa Comex, prețul spot al aurului s-a stabilizat, joi, în jurul valorii de 1901 dolari pe uncie, afișând o creștere de aproape 1,58% față de ziua precedentă, după ce a marcat un vârf de 1902,2 dolari

Prețurile au crescut din cauza tensiunilor care s-au intensificat și mai mult între Rusia și Occident, precum și a escaladării situației din Donbass. Cele două republici autoproclamate Lugansk și Donețk, pe de o parte, și Kievul, pe de alta, s-au acuzat oficial unii pe ceilalți de încălcarea regimului de încetare a focului. 

La starea de încordare s-a adăugat și gestul Moscovei, care l-a expulzat din Rusia pe ambasadorul adjunct al Statelor Unite, Bartle Gorman. În plus, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că trupele rusești se pregătesc să lanseze o invazie în Ucraina în "următoarele câteva zile".

În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța constată o consolidare militară la granița cu Ucraina. El a cerut Moscovei să demonstreze faptul că își retrage trupele, așa cum declarase anterior Ministerul rus al Apărării.

Citește și Miliardar american, declarație ȘOC: Este aproape ca un război nuclear

Citește și Prețul petrolului rusesc se DĂ ÎN SPECTACOL! Așa ceva, mai rar

Citește și Omul de afaceri Carl Icahn, despre inflație: Gata, dezmățul a luat sfârșit!

"Când vremurile devin foarte nesigure și îngrijorările cresc, aurul redevine un activ de refugiu", a declarat pentru Reuters Jim Wyckoff, analist senior la Kitco Metals.

"Nu numai că evenimentele de la granița cu Ucraina îi determină pe investitori să caute refugiu, dar metalul galben oferă și protecție împotriva inflației într-o perioadă de creștere a prețurilor și a perspectivei unor prețuri mai mari la petrol și gaze în cazul în care Rusia atacă statul vecin", a venit în completare Craig Erlam, analist senior de piață la OANDA.

"În această situație, după cum arată practica ultimelor trimestre, riscurile pentru cumpărători vor crește simțitor, având în vedere scăderea lichidității tranzacțiilor. În acest context, piața este relativ activă în a paria pe o nouă rundă de înrăutățire a contextului informațional geopolitic", a spus el. Potrivit acestuia, aurul va continua să fie un activ de protecție împotriva riscurilor de inflație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel