Previziunile sumbre se adeveresc? Prețul petrolului a urcat vertiginos

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Va ajunge, așa cum au prezis unii, la 100 de dolari/baril?
Va ajunge, așa cum au prezis unii, la 100 de dolari/baril?
Prețul contractelor futures cu livrare în luna martie la petrolul marca Brent, de referință în Europa, a crescut, la bursa ICE din Londra, cu 0,54%, la 87 de dolari pe baril, arată datele platformei de tranzacționare.

Ultima dată când ”aurul negru” a atins pragul de 87 de dolari pe baril a fost acum mai bine de șapte ani, în octombrie 2014.

Luni, 17 ianuarie, cea mai tristă zi a anului, cotațiile petrolului Brent s-au stabilizat în jurul valorii de 86 de dolari pe baril de calitate Brent. Petrolul a fost susținut de datele din China. 

În ultimele luni, previziunile analiștilor pentru piața petrolului au variat, unii mergând pe ideea că prețurile nu se vor menține la cote ridicate, ba chiar se vor prăbuși, alții, dimpotrivă, an anticipat un salt spectaculos, cu valori de până la 100 de dolari pe baril în cursul acestui an. Un lucru bun pentru producătorii care nu doar vor face profituri, dar vor putea continua și investițiile propuse. O veste proastă pentru ceilalți, pentru că acest lucru ar însemnă prețuri ridicate la combustibil, cu tot lanțul de scumpiri pe care o asemenea evoluție îl antrenează. 

Totuși, scenariul care pare cel mai acceptat de majoritatea specialiștilor merge pe varianta unei piețe echilibrate, cu un preț al barilului care va oscila într-un coridor de preț cuprins între 65 și 75 de dolar pe baril, cu creșteri periodice de până la 80 de dolari și mai sus. În opinia analiștilor, principalele motive care vor împiedica creșterea cotațiilor vor fi excesul de ofertă de pe piața globală și scăderea cererii din cauza noilor posibile blocaje în diverse țări.

Citește și Care sunt sursele de energie ale României. Cine este pe locul întâi

"Ce va afecta cotațiile? În prima jumătate a anului, este posibil ca piața să fie sub presiune din cauza deciziei marilor țări de a utiliza petrolul din rezervele strategice și a unei scăderi sezoniere a cererii. În a doua jumătate a anului, cererea este mai puternică din punct de vedere sezonier; în plus, nevoia de a reface volumele furnizate anterior pe piață din rezervele strategice va juca, de asemenea, un rol important", au comentat experții de la CIB Investment Research.

Ei nu cred că, în 2022, că cererea de petrol în 2022 va depăși cifrele din pre-sezonul 2019 și spun că va exista o "tendință de scădere moderată" a prețului petrolului din cauza reducerii iminente a programelor de stimulare din SUA, a creșterii economice mondiale mai scăzute și a vânzării de petrol din rezervele strategice din mai multe țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel