Prima țară din Golf care introduce impozitul pe venit

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Omanul preconizează să introducă în 2022 un impozit pe venit pentru persoanele înstărite, a anunţat Ministerul de Finanţe din Oman în planul economic pentru 2020-2024 publicat duminică seara, transmite Reuters.

În prezent, niciunul dintre cele şapte state care formează Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) nu colectează impozit pe venit de la persoanele fizice.

Sultanul Omanului, Haitham bin Tariq al Said, care a preluat puterea în luna ianuarie a acestui an, a aprobat luna trecută un plan fiscal pe termen mediu destinat să facă finanţele Guvernului mai sustenabile, în contextul crizei coronavirusului şi al preţului scăzut al petrolului care afectează veniturile statului. Unele detalii ale acestui plan fiscal au fost dezvăluite în prospectul pentru o emisiune de obligaţiuni care a avut loc luna trecută, însă fără o dată pentru implementarea impozitului pe venit.

Covid-19. Teste cu rezultate rapide și precise, schimbă regulile jocului

"Un impozit pe venit pentru persoanele fizice ar fi o premieră în Golf. Cred că va fi o mişcare importantă şi va fi urmărită cu atenţie de alte state din GCC", a declarat economistul şef de la Abu Dhabi Commercial Bank, Monica Malik.

"Inţiativa este încă analizată, fiind studiate toate aspectele. Se aşteaptă ca acest impozit să fie introdus în 2022", se menţionează în planul economic pe termen mediu 2020-2024 publicat duminică seara. De asemenea, planul are drept obiectiv redirecţionarea subvenţiilor de stat numai către grupurile care au nevoie de ele, în loc să subvenţioneze toţi utilizatorii. Calcularea noilor tarife pentru energie electrică şi apă ar urma să se facă gradual în următorii ani, se mai precizează în document.

La mijlocul lunii trecute, sultanul Haitham bin Tariq al Said a anunţat că o Taxă pe Valoarea Adăugată de 5% va intra în vigoare în luna aprilie 2021, în cadrul eforturilor de diversificare a veniturilor guvernului.

Toate cele şase state arabe din zona Golfului au convenit în 2018 să introducă o cotă de TVA de 5%, după ce scăderea preţului petrolului le-a afectat veniturile. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au introdus deja o Taxa pe Valoarea Adăugată de 5%, iar autorităţile de la Riad au triplat-o în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabili / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București

pixel