Primarii, vizați de o modificare importantă a Codului Administrativ

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
ALeșii locali nu vor putea avea prea multe mandate / Foto: Arhivă
ALeșii locali nu vor putea avea prea multe mandate / Foto: Arhivă
O propunere legislativă inițiată de mai mulți senatori și deputați va aduce schimbări Codului Administrativ și va afecta aleșii locali.

Propunerea de modificare a articolului 201 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, prin care o persoană aleasa într-o funcție de demnitate publică respectiv primar, consilier local, președinte al consiliului județean sau consilier județean să nu poată îndeplini aceeași funcție în care a fost ales mai mult de 3 mandate. 

”Codul administrativ reglementează regimul general al autonomiei locale, precum și funcționarea administrației locale. Aceste reglementări generaliste, privind condițiile de exercitare ale mandatelor, s-a dovedit, de-a lungul timpului, ca find ineficientă din punct de vedere democratic. De multe ori, am fost martorii diverselor situații prin care diferiți edili sau grupuri de persoane din jurul unui primar sau consilier local au creat un monopol asupra resurselor unei comunității, ducând la conflict de interese, acuzații de nepotism sau corupție, aspecte grave care afectează dezvoltarea durabilă a unei comunități, punând, astfel, instituția în situații economico-sociale și juridice greu de reglat și de gestionat pentru o bună funcționare ulterioară”, se spune în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Citește și: Economia și afacerile, BLOCATE de primari. Murad, revoltă: În Constanța e doar hi-hi, ha-ha. Ciolanul se împarte, dar timpul costă bani

Mai departe, în același document se spune că ”după două mandate, primarul, consilierul local, președintele de consiliu județean și consilierul județean, construiesc în jurul lor un sistem politic instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă.

Inițiatorii aduc mai multe argumente în favoarea limitării numărului de mandate unul dintre acestea fiind faptul că subiectul este intens dezbătut și în Occident însă cel mai puternic fiind faptul că: ”Exemplul suprem în stat, prevăzut de Constituție, este președintele României. Constituția prevede, pentru acesta, mandate limitate la două mandate de câte cinci 5 ani fiecare. Acest lucru a fost prevazut încă din anii '90, pentru a nu se crea în jurul acestuia un pol de putere ce poate duce la o dictatură sau la clădirea unui cult al personalității. Acest exemplu trebuie să fie unul de la care să pornească această schimbare în cadrul comunităților locale”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel