Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Propunerea de modificare a articolului 201 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, prin care o persoană aleasa într-o funcție de demnitate publică respectiv primar, consilier local, președinte al consiliului județean sau consilier județean să nu poată îndeplini aceeași funcție în care a fost ales mai mult de 3 mandate.
”Codul administrativ reglementează regimul general al autonomiei locale, precum și funcționarea administrației locale. Aceste reglementări generaliste, privind condițiile de exercitare ale mandatelor, s-a dovedit, de-a lungul timpului, ca find ineficientă din punct de vedere democratic. De multe ori, am fost martorii diverselor situații prin care diferiți edili sau grupuri de persoane din jurul unui primar sau consilier local au creat un monopol asupra resurselor unei comunității, ducând la conflict de interese, acuzații de nepotism sau corupție, aspecte grave care afectează dezvoltarea durabilă a unei comunități, punând, astfel, instituția în situații economico-sociale și juridice greu de reglat și de gestionat pentru o bună funcționare ulterioară”, se spune în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Mai departe, în același document se spune că ”după două mandate, primarul, consilierul local, președintele de consiliu județean și consilierul județean, construiesc în jurul lor un sistem politic instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă.
Inițiatorii aduc mai multe argumente în favoarea limitării numărului de mandate unul dintre acestea fiind faptul că subiectul este intens dezbătut și în Occident însă cel mai puternic fiind faptul că: ”Exemplul suprem în stat, prevăzut de Constituție, este președintele României. Constituția prevede, pentru acesta, mandate limitate la două mandate de câte cinci 5 ani fiecare. Acest lucru a fost prevazut încă din anii '90, pentru a nu se crea în jurul acestuia un pol de putere ce poate duce la o dictatură sau la clădirea unui cult al personalității. Acest exemplu trebuie să fie unul de la care să pornească această schimbare în cadrul comunităților locale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...