Primele filmări din ”ochiul” URAGANULUI. Oamenii de știință au folosit o dronă oceanică

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Saildrone și Administrația americană de meteorologie și hidrologie au lansat primele videoclipuri din interiorul uraganului Sam, din Oceanul Atlantic.

Oamenii de știință ai companiei Saildrone și din cadrul NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration au reușit pentru prima dată să trimită o dronă în mijlocul unui uragan din categoria a patra, scrie The Washington Post.

Drona a înregistrat imagini cu valuri de aproximativ 15 metri înălțime și o viteză a vântului de aproximativ 200 de km/h și a colectat date care vor ajuta la studiul uraganelor și la predicția acestora.

"Folosind datele colectate de dronele maritime, sperăm să îmbunătățim modelele de prognoză care pot prezice cu o acuratețe mai mare intensificarea rapidă a uraganului", se spune într-un comunicat NOAA.

Youtube video image

Saildrone este o companie care produce drone utilizate pentru colectarea parametrilor oceanului.

Dispozitivele sale sunt disponibile în trei dimensiuni și pot fi echipate cu instrumente pentru măsurarea aerului și apei, cartografierea fundului mării, și chiar pentru urmărirea peștilor sau a altor organisme vii, care trăiesc în apă.

Citește și: Compensare de 0,21 lei kwh la plata facturilor, la un consum de peste 150 kwh

În iunie, compania a anunțat un plan pentru a dota cele cinci drone Explorer de dimensiuni medii cu „aripi de uragan”, dispozitive care vor permite aeronavei să reziste și celor mai puternice furtuni.

Înainte ca sezonul uraganelor să debuteze, Saildrone a plasat drone în zona „centurii de uragane” din Atlantic, în speranța că măcar una dintre acestea va reuși să adune date despre furtună. Vehiculele plutesc și se deplasează cu o viteză foarte mică, de circa 2-3 km/h și sunt alimentate de panouri solare.

Sezonul uraganelor durează de obicei șase luni: de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii noiembrie. Fenomenule atmosferice care sunt clasificate drept furtuni tropicale au o viteză a vântului de aproximativ 17,5 m/s. La o viteză a vântului de peste 33 de m/s, furtuna devine un uragan.

Conform scalei uraganului Saffir-Simpson, furtuna de categorie 4 trebuie să aibă o viteză a continuă a vântului de 58-70 m/s, care să dureze cel puțin un minut. Uraganul Sam este cea de-a 18-a furtună de categorie 4, care a apărut în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel