Primul ȘOC a trecut. Preţurile la gaze în Europa sunt în scădere

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Gazprom: Polonia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania
Gazprom: Polonia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania
La o zi după declanșarea operațiunii de ocupare a Ucrainei de către Rusia, Gazprom a decis să majoreze livrările de gaze naturale. 

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, după ce joi au atins valori record, pe măsură ce livrările ruseşti către continent s-au majorat iar sancţiunile anunţate de SUA împotriva Moscovei au omis sectorul energiei, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri cu până la 21%, după patru zile consecutive de creştere. Joi, preţurile de referinţă au crescut cu peste 60%, cel mai mare avans de după 2005, pe fondul incertitudinilor cu privire la modul în care conflictul din Ucraina va afecta livrările din Rusia, cel mai important furnizor de gaze al Europei.

Exporturile de gaze ruseşti prin Ucraina au crescut cu aproape 38% joi şi ar urma să crească cu 24% în cursul zilei de vineri, potrivit datelor operatorului de reţea din Ucraina. Grupul rus Gazprom a reiterat că tranzitul gazelor prin Ucraina se derulează în mod normal.

"Credem că riscul diminuării livrărilor de gaze ruseşti sub angajamentele contractuale este unul limitat dacă nu va exista o escaladare semnificativă a crizei", susţin analiştii de la JPMorgan Chased & Co.,Vincent Ayral şi Javier Garrido. Vineri dimineaţa în jurul orei 8.31 a.m., la Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 18%, până la 110 euro pentru un Megawat-oră.

Citește și Piața de capital a Rusiei va DISPĂREA, Putin a NIMICIT-O. Este începutul sfârșitului

Creşterea livrărilor de gaze vine în contextul intensificării invaziei Rusiei în Ucraina. Ministrul ucrainean de Externe a anunţat că trupele ruseşti se apropie de capitala Kiev. SUA şi Marea Britanie au anunţat noi sancţiuni destinate să afecteze economic Rusia, pentru atacul său asupra Ucrainei. Cu toate acestea, administraţia Biden şi-a justificat decizia de a nu sancţiona sectorul energetic rusesc, un oficial american precizând că Washingtonul este reticent la ideea de a perturba un sector "în care Rusia are o importanţă sistemică în economia globală".

"Nu vom face nimic care să provoace o perturbare a livrărilor de energie deoarece revenirea economiei mondiale este încă în derulare", a declarat Daleep Singh, consilierul adjunct pentru securitate naţională.

Europa este deja în mijlocul unei crize de aprovizionare cu energie din cauza stocurilor reduse de gaze naturale iar conflictul din Ucraina a scos în evidenţă vulnerabilitatea continentului la o perturbare a livrărilor de gaze. Mai mult de o treime din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia şi, în mod normal, o treime din aceste livrări trec prin Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel