Principalele temeri ale IMM-urilor faţă de anul 2025 - Analiză

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Investitii / Ilustrație: DCBusiness
Investitii / Ilustrație: DCBusiness
O analiză dată publicităţii marţi arată că IMM-urile se tem de mai multă birocrație și impredictibilitate în 2025 și aleg să-și ia măsuri de prevenție prin intermediul digitalizării. 

IMM-urile din România se pregătesc pentru un 2025 marcat de schimbări legislative și provocări administrative, temându-se de mai multă birocrație și impredictibilitate din partea statului. În fața acestor provocări, antreprenorii români se bazează tot mai mult pe digitalizare și automatizare a proceselor în business. Cererea pentru softuri care automatizează procesele repetitive a crescut cu aproape 50% față de anul trecut, fiind cea mai mare creștere din ultimii ani. Acest lucru semnalează o preocupare crescută pentru eficiență și adaptare la noile realități economice, arată datele NextUp, companie de software care implementează modificări fiscale ca e-Factura, SAF-T, e-TVA și altele.

 

Temeri de mai multe schimbări fiscale în 2025, dar și birocrație suplimentară

 

Antreprenorii se tem de schimbări fiscale suplimentare anul viitor față de 2024, având în vedere că tocmai a fost anunțată creșterea salariului minim pe economie. Spre exemplu, de la 1 ianuarie 2025, inclusiv firmele mici au obligația de depunere a fișierului SAF-T (D406) conform Ordinului ANAF 1783/2021. Tot la început de 2025 se aplică sancțiuni pentru netransmiterea coordonatelor GPS în sistemul RO e-Transport. Însă antreprenorii se așteaptă la noutăți fiscale mult mai mari și care să-i împovăreze.

 

„Antreprenorii se tem că, în loc să reducă sarcina administrativă, statul va adăuga noi straturi de birocrație. Acesta spune că se digitalizează, dar ne dă birocrație în plus. Exemplul cel mai recent este introducerea e-TVA, care, deși prezentată ca o măsură de digitalizare, a complicat procesele administrative pentru multe firme. Nimeni nu își dorește mai multă birocrație. În plus, antreprenorii au nevoie ca toată activitatea să fie gestionată eficient, fără greșeli, iar angajații să nu fie încărcați cu o muncă repetitivă și plictisitoare care îi demotivează. De aceea, foarte multe IMM-uri au decis să se pregătească din timp pentru ce ar putea urma în 2025 și pentru a avea mai multă claritate și predictibilitate în business. Cu un soft potrivit de tip ERP antreprenorii au control asupra afacerii, pot gestiona costurile mai bine și știu ce să facă pentru a-și crește afacerea. Și, bineînțeles, respectă legislația în vigoare prin transmiterea corectă și la timp a rapoartelor către ANAF și sunt protejați de eventuale amenzi”, explică Roxana Epure, Managing Partner NextUp, furnizor de soluții software pentru peste 6.000 de IMM-uri.

Cel mai mare avans de digitalizare din ultimii ani

 

Un alt aspect important pe care antreprenorii îl conștientizează este că orice activitate repetitivă care nu este automatizată are costuri mai mari decât dacă sunt făcute manual, pierzând oportunități de business din cauza resurselor consumate în activități neproductive. Alături de nevoia de a raporta corect la stat și de teama tot mai mare de impredictibilitate în 2025, aceste motive i-au determinat pe antreprenorii români să își digitalizeze afacerile din timp pentru a fi pregătite pentru anul viitor.

 

“Asistăm la cel mai mare avans de digitalizare din ultimii ani, având în vedere atât multiplele schimbări legislative, cât și temerea de impredictibilitate ridicată în 2025, pentru care antreprenorii simt să se pregătească din timp. Cererea pentru softuri a crescut cu aproape 50% față de anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii ani. Se vede și o schimbare în mentalitatea antreprenorilor și anume iau decizii de achiziție mult mai informat, se documentează mai mult și compară softurile din piață, pentru a alege opțiunea potrivită pentru afacerile lor. Sunt interesați ca un soft să rezolve cât mai multă birocație în relația cu statul, să ofere indicatori relevanți despre business-ul lor, ca sa aibă predictibilitate și să ia decizii deștepte. Nu în ultimul rând, sunt atenți și la cât de adaptabil este softul odată cu schimbările din propria afacere. Dotarea afacerii cu un ERP este o decizie mult prea importantă pentru ca antreprenorii să ia un soft care rămâne în urmă și nu va mai fi capabil să automatizeze noi operațiuni. Și atunci, vor un soft pe care să nu-l schimbe peste 6 sau 12 luni, ci în care au loc update-uri constante și poate fi customizabil în timp conform nevoilor afacerii. Antreprenorii vor o mai mare stabilitate în interiorul organizatiei, nu schimbări dese atât de la furnizorii lor, cât și de la stat”, adaugă Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

 

IMM-urile care au optat pentru digitalizare în 2024 sunt în cele mai multe cazuri din domenii ca retail, ecommerce, sisteme fotovoltaice, producție, distribuție, construcții, servicii, etc. Cei mai mulți și-au dorit ca softul să fie adaptat nevoilor afacerii, solicitând dezvoltarea de noi funcționalități pentru operarea și automatizarea unor procese specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr

pixel