Principalul criteriu pentru români în alegerea unui asigurător. Valentin Ionescu a dezvăluit tiparul preponderent
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni discută în jurul unei mese / Foto: Freepik
Oameni discută în jurul unei mese / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Valentin Ionescu, președintele Institutului pentru Studii Financiare (ISF), a vorbit în cadrul dezbaterii "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a,”Provocări în Educația financiară din România!” despre modul în care românii decid cum să își leagă un asigurător.

Șeful ISF a dezvăluit că o cercetare recent realizat de Institutul de Studii Financiare a adus în atenție nivelul de informare și opțiunile de economisire ale populației din România. Potrivit lui Valentin Ionescu, peste 51% dintre respondenți se consideră bine informați cu privire la produsele financiare nebancare. Totuși, rezultatele arată că peste 37% dintre aceștia nu au achiziționat niciun produs financiar nebancar în ultimii trei ani.

Un alt aspect relevat de studiu este faptul că peste 79% dintre participanții chestionați nu cunosc fondul de pensii private la care sunt alocați, iar doar 26% au auzit de posibilitatea unei deduceri fiscale de până la 400 de euro anual pentru contribuțiile la un fond de pensii private facultative.

Valentin Ionescu a mai dezvăluit că cercetarea arată că 28% dintre respondenți preferă să-și țină economiile în casă sau în valută, în timp ce peste 25% ar depune banii la bancă. Doar 8% dintre participanți ar începe o afacere, iar numai 3,5% ar fi dispuși să investească în acțiuni și obligațiuni listate la bursă.

Reprezentantul ISF a mai indicat ca Interesant faptul că, deși există o creștere a interesului pentru achiziționarea asigurărilor online, peste 80% dintre respondenți au declarat că au încheiat ultima poliță la sediul unei companii de asigurări sau în urma unei discuții cu un broker.

Principalul criteriu în alegerea unui asigurator a fost identificat ca fiind prețul, urmat de experiența personală anterioară, reputația companiei și nivelul acoperirilor oferite, a mai arătat Valentin Ionescu.

Institutul de Studii Financiare, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și asociațiile profesionale din piață, desfășoară diverse evenimente și proiecte pentru a spori gradul de incluziune financiară și a crește nivelul educației financiare în rândul populației române.

Mai multe detalii puteți afla urmărind întreaga dezbatere mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel