Prințul miliardar al vaccinurilor din India deținea cheia pentru a pune capăt pandemiei. Ce s-a întâmplat

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Prințul miliardar al vaccinurilor din India deținea cheia pentru a pune capăt pandemiei. Ce s-a întâmplat
Prințul miliardar al vaccinurilor din India deținea cheia pentru a pune capăt pandemiei. Ce s-a întâmplat
În timp ce COVID-19 făcea ravagii în întreaga lume anul trecut, fiul în vârstă de 39 de ani al unui miliardar indian punea bazele unui plan care spera să pună capăt în cele din urmă pandemiei.

Adar Poonawalla - directorul general al Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume - a investit sute de milioane de dolari în unitatea sa de producție din India și s-a angajat să producă milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, care pe atunci nu fusese dovedit.

Acest vaccin, creat de Universitatea Oxford și AstraZeneca (AZN), era încă în teste clinice la momentul respectiv. Nimeni nu știa sigur cât timp va dura dezvoltarea unui vaccin, și cu atât mai puțin dacă acesta va funcționa.

"A fost un risc calculat", a declarat Poonawalla pentru CNN Business. "Dar, sincer să fiu, nu am văzut alegerea în acel moment. Am simțit că voi regreta că nu m-am angajat într-un fel sau altul".

Pentru ca planul său să funcționeze, Poonawalla a trebuit mai întâi să strângă aproape 1 miliard de dolari. În plus, viețile a sute de milioane de persoane dintre cele mai vulnerabile de pe planetă erau în joc, deoarece SII se angajase să furnizeze vaccinuri injectabile țărilor mai sărace. Dacă pariul dădea roade, Poonawalla ar fi salvat nenumărate vieți și ar fi fost aclamat ca un erou într-o perioadă de turbulențe istorice. De asemenea, familia sa fabulos de bogată ar putea deveni și mai bogată, profitând de pe urma unei afaceri importante.

SFÂRȘITUL PANDEMIEI. Bill Gates a făcut marele ANUNȚ

Pe măsură ce oamenii își dădeau banii și încrederea lui Poonawalla, lucrurile păreau să meargă conform planului. Vaccinul AstraZeneca a primit aprobarea autorităților de reglementare din Marea Britanie în decembrie 2020, iar Poonawalla a devenit un nume cunoscut în India.

Dar curând, a devenit evident cât de mult a calculat Poonawalla greșit provocările legate de distribuirea a milioane de vaccinuri în mijlocul unei pandemii unice în acest secol.

Capacitatea companiei sale de a vaccina chiar și pe propriii săi compatrioți a fost pusă sub semnul întrebării la începutul acestui an, când un val devastator de coronavirus a lovit India. De asemenea, nu a reușit să își respecte angajamentul de a livra vaccinuri altor națiuni - consecințele acestei situații i-au afectat reputația și au pus în lumină pericolele unei dependențe atât de mari de un singur producător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel