COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Comisarul european pentru agricultură a declarat că, în opinia sa, Comisia Europeană ar trebui să prelungească interzicerea temporară a importurilor de cereale ucrainene în cinci state din vecinătatea Ucrainei. El a declarat, în plenul Parlamentului European, că măsura preventivă a fost eficientă atât pentru creşterea exporturilor în afara blocului comunitar prin culoare de solidaritate, cât şi pentru stabilizarea pieţelor interne din ţările Uniunii vecine cu Ucraina. Chestiunea exportului cerealelor ucrainene a fost discutată aprins aseară de eurodeputaţi, în condiţiile în care interdicţie expiră în câteva zile, informează Rador.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, polonezul Janusz Wojciechowski, a prezentat o sinteză a eforturilor europene pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi exporte cerealele, insistând că scopul primordial a fost acela de a evita foametea ce putea cuprinde ţări africane şi asiatice, dependente de produsele agricole ucrainene. El a insistat că acest efort de solidaritate nu trebuie să provoace tensiuni între membrii Uniunii.
Janusz Wojciechowski: "Obiectivul tuturor eforturilor în derulare e de a asigura că tranzitul de cereale ucrainene nu creează provocări în Uniune. Am făcut eforturi şi investiţii de resurse semnificative pentru a asigura că cerealele ucrainene pot fi exportate şi transportate acolo unde e cea mai mare nevoie de ele. Am asigurat sprijin pentru fermierii din UE. Există capacităţi logistice suficiente pentru a transporta recolta următoare din Ucraina."
În intervenţia sa, europarlamentarul român Dacian Cioloş le-a cerut membrilor Comisiei să se trezească la realitate şi să numească un coordonator special al Uniunii pentru exportul cerealelor ucrainene, care să se asigure că transporturile doar tranzitează ţările vecine şi nu sunt vândute acolo.
Dacian Cioloş: "Guvernele din România, Polonia, Ungaria deja anunţă restricţii individuale, pentru că Uniunea n-a fost capabilă să vină cu o decizie comună, care să funcţioneze şi să dea încredere statelor membre. Strategia Rusiei de a folosi alimentaţia ca armă pentru a-şi creşte influenţa politică în lume este de netolerat. Dar unde este strategia Uniunii Europene? Cer Comisiei să evalueze rapid instrumentele de gestionare a crizelor pentru a permite fermierilor europeni care nu îşi pot vinde cerealele să aibă acces la finanţare, ca să-şi rea ciclul productiv."
Cei mai vocali au fost eurodeputaţii polonezi, care au cerut măsuri serioase de protecţie a fermierilor şi cerealelor poloneze. "În situaţia în care Comisia Europeană nu va interzice în continuare exportul de cereale ucrainene în Polonia, îl vom interzice noi", a afirmat o deputată care a pretins scuze din partea executivului european pentru fermierii polonezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...