Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Un subiect tabu
Printre proprietățile coroanei se numără și Palatul Kensington. Este singura reședință regală administrată de Asociația Istorică a Palatelor și care este încă ocupată de membrii familiei regale. Prințul William, soția sa și cei trei copii ai lor locuiesc acolo permanent, alături de membrii mai puțin semnificativi ai clanurilor Windsor, Kent și Gloucester.
Această fermecătoare reședință de țară, construită din cărămizi roșii, a fost complet reconstruită de William al III-lea de Orania. Dar conducătorul, care a domnit între 1689 și 1702, fusese un acționar important la Royal African Company, o placă turnantă a comerțului cu sclavi și nu mai. Descendenții săi, George al III-lea și George al IV-lea, au apărat cu dinții și ghearele producătorii de trestie de zahăr din vestul Indiei împotriva susținătorilor abolirii comerțului cu sclavi.
Au fost necesare aproape două secole pentru ca o anchetă oficială să fie deschisă asupra subiectului tabu al legăturilor dintre regalitate și crimele legate de sclavie.
Regina este pe lista de AȘTEPTARE! Despre ce e vorba
Acum lucrurile sunt și mai complicate în contextul mișcării ”Black Lives Matter”, când istoricul Lucy Worsley, realizatoare de documentare instorice, va trebui să păstreze echilibrul între ceea ce se întâmplă acum cu realitățile istoriei britanice și a curentului de gândire naționalistă care apără ”munca civilizatoare a Albionului de peste mări și țări” denunțând orice căință în materie. Divizat între statui simboluri ale trecutului sclaviei și nevoia de a proteja patrimoniul național, Worsley trebuie să realizeze o ispravă care se încadrează în categoria misiunilor imposibile.
Alegerea Elisabetei a II-a
Elisabeta a II-a trăiește un paradox: favorabilă ideologic decolonizării, rămâne marcată, ca întreaga ei generație, de memoria imperiului în care a crescut. Ea acceptă societatea multiculturală britanică, dar nu o înțelege. O neînțelegere pe care o împărtășește cu ”micii albi” ai regatului, susținerea tradiționalei monarhiii.
Minorități etnice subreprezentate
În discursurile ei de Crăciun, mult ascultate, despicate și analizate, regina nu a condamnat niciodată rasismul și xenofobia. O astfel de inițiativă ar fi contrară stilului său consensual, fără duritate și neutralității sale politice, crede ea. În plus, membrii familiei Windsor au fost acuzați că au făcut observații disprețuitoare despre minoritățile rasiale.
Ancheta condusă de Lucy Worsley a reaprins controversa recurentă privind subreprezentarea minorităților etnice în cadrul gospodăriei regale. De fapt, în ciuda eforturilor de modernizare, curtea engleză rămâne o lume nu foarte sensibilă la diversitate. Britanicii negri în majoritatea lor percep instituția monarhică ca pe un bastion al vechii ordini anglo-saxone, protestante și albe imperiale, la ani lumină distanță de societatea multiculturală de astăzi.
A fost parcurs un drum lung
Grenadierii Gărzii Regale sunt cea mai bună ilustrare a acestui lucru. Datorită ostilității ierarhiei celor mai prestigioase regimente ale Majestății Sale față de recrutarea soldaților din vestul Indiei sau din subcontinentul indian, monarhul și-a dat acordul abia în 2007 pentru primul ofițer de culoare. Acesta era un fiul unui nigerian care a absolvit Academia Militară Sandhurst. Și abia în 2017 șeful statului și-a ales primul scutier negru, locotenent-colonelul Nana Kofi Twumasi-Ankrah.
Cu toate acestea, regalitatea a parcurs un drum lung. Moștenitorii Windsor efectuează politici sănătoase de memorializare și de combatere a discriminării. Astfel, în timpul unei călătorii în Ghana în 2018, prințul Charles, moștenitorul tronului, a descris sclavia practicată de englezi ca pe „o atrocitate teribilă care a lăsat o amprentă de neșters”. Fiul său cel mare, William a făcut și el numeroase astfel de afirmații iar Harry s-a căsătorit cu Meghan a cărei mamă, Doria Ragland, este descendentă a sclavilor dintr-o plantație de bumbac, din sudul Statelor Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...