Procedură de urgență! Pensionarea anticipată a magistraților

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionări anticipate ale personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.
Pensionări anticipate ale personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.
Camera Deputaților va dezbate de urgență un proiect de lege, care prevede anularea dispozițiilor care reglementează posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.

Inițiatorii susțin că Guvernul a amânat, prin OUG nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul justiției, intrarea în vigoare a noii forme, admițând, deopotrivă, că „în mod previzibil, acest sistem de pensionare anticipată va avea un impact major asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor, eficienței și calități actului de justiție, generând riscul de scădere substanțială a numărului magistraților în activitate”, astfel că termenul până la care trebuie să intre în vigoare este de 1 ianuarie 2020, perioadă care se va împlini în scurt timp, deci se propune renunțarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraților.

Calcularea pensiilor. Ce punctaj ai pentru perioadele nemuncite

Tot ei fac referire la aspecte similare sesizate în legislația noastră de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, care privind propunerile de modificare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor,

  • Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară 

  • Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a reținut, printre altele, următoarele: „Propunerile de pensionare anticipată a magistraților creează un risc real de diminuare drastică a numărului magistraților din sistemul judiciar românesc, în special la nivelele superioare. Sistemul judiciar din România riscă să își piardă cei mai calificați și experimentați membri, în vreme ce durata pregătirii profesionale ce precedă intrarea în profesie a judecătorilor și procurorilor debutanți devine mai lungă.”

  • Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea 

  • Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor a fost introdusă posibilitatea pensionării anticipate a magistraților

  • Legea nr. 303/2004, stabilind că:

„De pensia de serviciu beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistraţii-asistenţi de la înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii.”

Proiectul de lege inițiat la Camera Deputaților prevede anularea articolelor care fac referire la pensionarea anticipată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel