Procedura RO e-Factura executări silite, publicată în Monitorul Oficial. Cum se va desfăşura
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
ANAF a publicat în Monitorul Oficial un ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura executări silite, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite”.

Iată, integral, textul documentului: 

PROCEDURĂ privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura executări silite

CAPITOLUL I

Dispoziții generale

1. Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, denumite în continuare organe de executare silită, care emit facturi în numele și în contul furnizorilor, denumiți în continuare debitori, persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, indiferent dacă
debitorii sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operațiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul procesului penal, au obligația să respecte prevederile art. 5, 91, art. 10 alin. (1) și art. 101 alin. (2) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului
nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările și completările ulterioare.

La emiterea facturilor în numele și în contul debitorilor, organele de executare silită își completează, în mod obligatoriu, datele de identificare utilizând grupul de elemente „Beneficiar (BG-10)”, astfel cum este definit în Standardul european EN 16931-1+A1 „Facturarea electronică — Model semantic de date pentru elementele esențiale ale unei facturi electronice”, publicat pe site-ul www.asro.ro, respectiv:

a) nume beneficiar (BT-59) — denumirea organului de executare silită;

b) identificatorul beneficiarului (BT-60) — codul de identificare fiscală al organului de executare silită.

2. Debitorii în numele și în contul cărora se emit facturi de către organele de executare silită nu au obligația respectării prevederilor art. 5, 91, art. 10 alin. (1) și art. 101 alin. (2) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările și completările ulterioare.

3. Facturile prevăzute la pct. 1 care se transmit prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, conform prevederilor art. 5, 91 și art. 10 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările și completările ulterioare, se transmit și debitorilor prin intermediul sistemului

4. În situația în care destinatarul, denumit în continuare cumpărător, este persoană impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, indiferent dacă aceasta este sau nu înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, facturile prevăzute la pct. 1 care se transmit prin sistemul național privind
factura electronică RO e-Factura, conform prevederilor art. 5, 91 și art. 10 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările și completările ulterioare, se transmit și cumpărătorului.

5. Data comunicării facturii electronice către cumpărător se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Data comunicării este accesibilă în sistem și organului de executare silită care a emis factura electronică, precum și debitorului în numele căruia s-a emis factura.

6. Factura electronică comunicată cumpărătorului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

7. În situația unei facturi electronice asupra căreia cumpărătorul are obiecții, acesta înștiințează organul de executare silită care a emis factura electronică, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

8. Corecția facturii electronice comunicată cumpărătorului în sistemul RO e-Factura se efectuează conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Factura electronică corectată se transmite prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura atât debitorului, cât și cumpărătorului.

9. Pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la pct. 1 se organizează Registrul RO e-Factura executări silite.

10. Prezenta procedură se aplică de către organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, competente să valorifice bunuri potrivit legii.

11. Prin organe de executare silită se înțelege și organele de executare silită din subordinea organelor fiscale centrale și locale, precum și alte organe din subordinea instituțiilor sau autorităților publice care au competențe în valorificarea bunurilor, care emit facturi în numele și în contul debitorilor.

CAPITOLUL II


Registrul RO e-Factura executări silite

12. Agenția Națională de Administrare Fiscală organizează Registrul RO e-Factura executări silite.

13. Registrul RO e-Factura executări silite este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicației informatice puse la dispoziție de Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor.

14. Registrul cuprinde următoarele informații:

a) codul de identificare fiscală al organului de executare silită;

b) denumirea organului de executare silită;

c) adresa domiciliului fiscal al organului de executare silită;

d) data la care organul de executare silită a solicitat înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite;

e) data înscrierii în Registrul RO e-Factura executări silite.

15. Registrul se actualizează permanent, pe baza cererilor de înregistrare în Registrul RO e-Factura executări silite depuse de organele de executare silită și a informațiilor deținute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/plătitorilor.

 

CAPITOLUL III


Înscrierea și radierea în/din Registrul RO e-Factura executări silite

16. Înscrierea în Registrul RO e-Factura executări silite se face prin transmiterea formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite”, având bifată secțiunea III. Prin excepție, organele de executare silită din subordinea organelor fiscale centrale se înregistrează din oficiu, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, pe baza informațiilor existente în bazele de date ale Ministerului Finanțelor.

17. Formularul (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite” se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

18. Organul de executare silită care a solicitat utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura se consideră înscris în Registrul RO e-Factura executări silite începând cu ziua imediat următoare transmiterii formularului (079).

19. Organul de executare silită este radiat din Registrul RO e-Factura executări silite de la data radierii din Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit legii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel