Producătorii auto, trași pe sfoară de furnizori

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Airbag-urile și volanele au fost vândute la prețuri mai mari
Airbag-urile și volanele au fost vândute la prețuri mai mari
Doi producători de componente auto, Autoliv și TRW, au fost amendați cu 368 de milioane de euro de către Comisia Europeană pentru că s-au înțeles între ei să impună prețuri mai mari pentru scaunele, airbagurile și volanele furnizate marilor companii producătoare de automobile, cu impact direct asupra prețurilor cu care cumpărătorii achiziționau mașinile.

Potrivit Executivului comunitar, TRW a fost amendat cu 189 milioane euro, în timp ce producătorul suedez de componente auto Autoliv, prezent şi pe piaţa din România, va plăti o amendă de 179 milioane de euro. În schimb, producătorul de componente auto Takata a fost scutit de la plata unei amenzi pentru că a dezvăluit executivului comunitar existenţa acestui cartel.

"Este pentru a doua oară când amendăm producătorii de componente auto pentru participarea la un cartel. Cei trei furnizori s-au înţeles între ei pentru a-şi majora profiturile de pe urma vânzărilor unor componente vitale. Aceste carteluri afectează consumatorii europeni şi prejudiciază competitivitatea sectorului auto european", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Citește și: Producători de electrocasnice amendați în Franța cu zeci de milioane de euro

Autoliv, cel mai mare producător mondial de airbag-uri, era vizat începând din 2011 într-o investigaţie demarată de Comisia Europeană asupra producătorilor de componente auto Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei şi Marutaka, bănuiţi că s-au înţeles între ei pentru fixarea preţurilor. În luna noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aplicat amenzi de 34 de milioane de euro celor cinci producători, dintre care Autoliv a plătit o amendă de 8,1 milioane euro.

De altfel, Autoliv a anunţat încă din luna decembrie a anului trecut că va constitui un provizion de 210 milioane de dolari în trimestrul patru, pentru a acoperi o amendă pe care crede că o va impune Comisia Europeană în ancheta sa vizând un cartel al producătorilor de componente auto.

Pe piaţa românească activează şi producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România, care este al doilea mare exportator din industria componentelor auto din ţară. Aproape 11.000 de români lucrează în fabricile Autoliv din Braşov, Sf Gheorghe, Lugoj, Reşiţa şi Oneşti. Compania produce centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbag-uri şi volane pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford sau Daimler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel