Producătorii spanioli de vin sunt disperați și caută soluții salvatoare

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Seceta va afecta culturile de struguri din Spania, producătorii de vin cava caută soluții
Seceta va afecta culturile de struguri din Spania, producătorii de vin cava caută soluții
Viile din nord-estul Spaniei se văd afectate de seceta din acest an, astfel că producătorii de vin cava din Spania vor avea mult de pierdut.

Viile din regiunea Penedes din Spania, renumită pentru vinurile sale de tip cava, duc o atât de mare lipsă de apă încât rădăcinile butucilor de vie s-au uscat, spre disperarea producătorilor de vin spumant, transmite Reuters.

Regiunea din nord-estul Spaniei este una dintre cele mai afectate de seceta îndelungată, primele patru luni ale acestui an fiind cele mai secetoase de la debutul colectării datelor statistice, în 1961.

Sectorul vinurilor cava se aşteaptă să piardă între 35% şi 55% din strugurii din recolta din acest an, comparativ cu o recoltă normală, din cauza lipsei precipitaţiilor, spune Quim Tossas, preşedintele AE CAVA, un organism care reprezintă 75% dintre producătorii de vin spumant cava. "Situaţia este dramatică", adaugă Quim Tossas.

Majoritatea vinurilor cava sunt vândute în afara Spaniei, al doilea cel mai mare producător mondial de vin spumant, după Franţa. Anul trecut, sectorul a produs 249 de milioane de sticle de vin cava, cu 4,6% mai mult decât în 2021.

 

Ce soluții au găsit unii cultivatori

 

În condiţiile în care se estimează că seceta şi temperaturile mai mari decât de obicei se vor intensifica, din cauza schimbărilor climatice, unii producători caută soluţii creative în speranţa că vor reduce astfel consumul de apă.

Via Vilarnau a decis să reutilizeze apa reziduală pentru a uda via, să creeze distanţe mai mari între butucii de vie astfel încât să sufere mai puţin de aşa-numitul "stres hidraulic" şi de asemenea să utilizeze soiuri considerate mai rezistente la secetă.

"Schimbările climatice ne afectează nu doar pe partea de producţie, ci şi prin schimbarea mentalităţii în viticultură. Cred că în viitor vom proceda în felul următor: soiuri native, o distanţă mai mare între butuci şi vom încerca să reutilizăm apa pe care o avem, astfel încât la final să avem struguri de calitate în zonă", afirmă Eva Plazas, oenolog la Vilarnau.

Citește și: Secetă: Spania prezintă măsuri de peste două miliarde de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Freepik.com
ANAF. Freepik.com
Birou gol
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Casa de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Ce a discutat Ilie Bolojan cu sindicatele din învățământ

Prim-ministrul Ilie Bolojan, consultări cu federațiile...

Donald Trump la summitul G7 din 2028
Dosare SAF-T / Foto: DCBusiness
Romsilva
Leva / Foto: Oana Pavelescu
Hidroelectrica
Oameni pe strada

FT: România riscă să repete colapsul din 2010

Guvernul de la București a dat startul austerității cu...

O femeie își alimentează masina la o benzinărie / Foto: Freepik
Sediul PSD din Sos. Kiseleff
Banca Națională a României
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Cuplu calculează cheltuieli / Foto: Freepik
Canicula / Foto: MTI
Fermieri / Foto: Freepik
Mo Gawdat / Foto: Boma France / Flickr
Președintele SUA vrea evacuarea din Capitala țării a persoanelor fără adăpost / Foto: Phil Roeder / Flickr
Vedere aeriană a unei localități / Foto: Freepik
Trafic auto intens / Foto: Freepik
Showroom auto / Foto: Freepik
Impozite și taxe / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness

pixel