Producția de petrol a României, în scădere. Importurile cresc
Autor: DCBusiness Team | 26 Martie 2023, 12:28
Exporturile de petrol ale Rusiei au revenit la nivelul de dinaintea războiului
Exporturile de petrol ale Rusiei au revenit la nivelul de dinaintea războiului
România a produs, în ianuarie 2023, o cantitate de ţiţei de 243.000 tone echivalent petrol (tep), cu 10.500 tep (-4,1%) mai mică faţă de cea produsă în prima lună a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Importurile de ţiţei s-au ridicat, în ianuarie, la 776.200 tep, fiind cu 167.100 tep (27,4%) peste cele consemnate în perioada similară din 2022.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează, în ultima prognoză publicată privind echilibrul energetic, o producţie de ţiţei pentru 2023 de 3,095 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2022). Importurile sunt preconizate la 7,83 milioane tep (plus 6,5%).

Rafinăriile din România ar putea rămâne fără petrol. Avertisment de la Exxon Mobile

Compania petrolieră americană Exxon Mobile avertizează că rușii ar putea opri complet fluxul de țiței de pe conducta Caspian Pipeline Consortium care alimentează și rafinăriile din România.

Exxon "ar putea suferi o pierdere de fluxuri de numerar de durată incertă din partea operațiunilor sale din Kazahstan", se arată într-un document, dacă exporturile de petrol prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) sunt "întrerupte, reduse sau suspendate temporar", prin această conductă importând și România petrol din Kazahstan.

Compania petrolieră americană deține o participație de 25% în societatea mixtă de producție petrolieră Tengizchevroil (TCO), condusă de Chevron, care controlează câmpurile petroliere Tengiz și Korolev din Kazahstan, și o participație de 16,8% în câmpul Kashagan.

Chevron produce aproximativ 380.000 barili pe zi, adică mai mult de 12% din producția totală din Kazahstan. Compania își propune să crească producția totală cu 40% la cel mai mare câmp petrolier din Kazahstan, Tengiz, până la aproximativ 1 milion de barili pe zi.

Luna trecută, șeful financiar al Chevron, Pierre Breber, a declarat că producția din Kazahstan din 2022 a pierdut în medie mai puțin de 10.000 de barili pe zi din cauza întreruperilor temporare.

"Există riscuri în afacerea noastră, peste tot. Și, bineînțeles, gestionăm aceste riscuri", a declarat Breber. "Nu pot prezice viitorul, dar CPC a fost foarte fiabilă în 2022".

Compania londoneză Shell PLC (SHEL.L) și compania italiană Eni dețin, de asemenea, participații la CPC.

Documentul depus de Exxon a arătat că forța sa de muncă globală a scăzut cu 1.000 de persoane anul trecut, ajungând la 62.000 de angajați, în timp ce a continuat să reducă costurile și să crească randamentul acționarilor. A fost al treilea an consecutiv în care Exxon și-a redus forța de muncă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe