Programul Rabla 2020. Noutăți și condiții pentru Rabla Plus

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Românii primesc sprijin financiar pentru achiziționarea de autovehicule nepoluante
Românii primesc sprijin financiar pentru achiziționarea de autovehicule nepoluante
Programul Rabla Plus se adresează celor care vor să achiziționeze o mașină electrică sau hibrid, prin acordarea unei subvențîi care acoperă o parte din prețul autovehiculului. Subvențiile diferă în funcție de tipul mașinii și se oferă într-un număr limitat în fiecare an, la fel că și în cadrul programului Rabla. 

Condițiile pe care mașinile trebuie să le îndeplinească

Cei care vor să-și cumpere mașini pur electrice pot primi ecotichete în valoare de 45.000 de lei, fără a depăși 50% din prețul mașinii. Acest tichet poate fi combinat cu prima acordată la casarea unui vehicul vechi. În cazul unei mașini hibrid, ecotichetul are o valoare de 20.000 de lei și nu trebuie să depășească 50% din preț, la fel că în cazul celor electrice. La hibrid apare și condiția că emisiile de dioxid de carbon pe kilometru să fie de maximum 50 de grame. În 2019, statul român a suplimentat bugetul pentru Rabla Plus cu 15 milioane de lei, în urmă răspunsului pozitiv al șoferilor față de acest proiect. Mașinile nu sunt scutite de plățile obligatorii precum RCA, deoarece acestea circulă pe aceleași drumuri și în aceleași condițîi că restul autovehiculelor din România. Dețînătorii de mașini electrice sau hibrid pot primi un singur ecotichet pe an.

Mașini electrice pe piața din România

Cei care vor să beneficieze de subvențiile pentru achiziționarea unei mașini electrice trebuie să aibă reședința pe teritoriul România și să cumpere mașînă de la dealerii din țară. În țară nostra, la momentul actual, există în jur de zece modele de mașini electrice disponibile. Renault Zoe este unul dintre modele bine vândute în Europa și are un preț de 33.350 de euro, Nissan Leaf costă 35.000 de euro, iar BMW i3 în jur de 40.000 euro. În România au fost înregistrate peste 300 astfel de mașini, dar numărul este mic față de totalul de autovehiculelor de pe drumurile din țară. Prețurile acestora, dar și lipsa unui sistem mai dezvoltat de stații de încărcare ii mențin pe români sceptici față de o astfel de opțiune.

Programul Rabla 2020. Ce se întâmplă cu numărul de vouchere

Mașinile hibrid pe piața din România

Opțiunile pentru modelele hibrid din România sunt: Mini Cooper Countryman All4, cu un preț de la 37.000 de euro, Volkswagen Passat GTE la aproximativ 39.000 de euro sau Volkswagen Gold GTE, la 36.000 de euro. Pentru a fi eligibile pentru programul Rabla Plus, mașinile hibrid trebuie să fie dotate cu sistem de încărcare plug-în.

Cum aplici pentru programul Rabla Plus și de ce acte ai nevoie

Pentru a beneficia de subvențiile oferite de stat în 2020 va trebui să urmărești anunțarea începutului acestui program și să aplici într-o anumită perioada. Odată cu achiziționarea unui autovehicul electric sau hibrid nou, producătorii vor introduce în sistem factură în termen de zece zile de la emiterea acesteia pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice au un termen de 90 de zile pentru înregistrarea achiziției.

Sunt necesare pentru înscriere: actul de identitate, certificat de atestare fiscală emisă de primărie prin care se dovedește că persoană nu are datorii la bugetul local, declarație pe propria răspundere care atestă că te angajezi să cumperi mașînă de la dealer. În cazul celor care aleg să caseze un vehicul vechi și să combine prima cu ecotichetul, pe lângă documentele menționate mai sus vor include certificatul de înmatriculare al autoturismului vechi în original și copie, plus cartea de identitate în copie legalizată. Ei au un termen de 30 de zile de la primirea notei de înscriere de la dealer să caseze mașînă veche și să depună la dosar ultimele documente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel