Este pentru prima dată când ne-am propus să scoatem din circulație mașini vechi, fără a obliga cetățeanul să achizționeze o mașină nouă. Pur și simplu, dacă are o mașină mai veche de 15 ani sau cu o normă de poluare mai mică de Euro 3, se înscrie în cadrul acestui program și primește 3000 de lei pentru casarea acelui autovehicul. Din acest toal de 3000 de lei, 2400 sunt suportați de Adminsitrația Fondului pentru Mediu, restul urmând să fie suportat de Primăria pe teritorul căreia se află persoana respectivă.
515 de Primării
A fost un program facultativ, s-au înscris doar Primării care au dorit să participe la program. Sesiunea a început pe 21 aprilie și s-au înscris 515 Primării din România. Am reușit într-un termen extrem de scurt, după părerea mea, adică într-o lună și un pic, să evaluăm aceste 515 de dosare depuse, am și notificat deja Primăriile. Din totalul de 515 de dosare, 495 au fost declarate eligibile, adică au avut dosarele în regulă. Acum suntem în perioada de semnare a contractelor cu Primăriile. Imediat ce vom finaliza semnarea contractelor, vom reporni aplicația pentru ca cetățenii să se poată înscrie în aplicație, pentru ca după aceea să se ducă la Primărie să caseze mașina și să încaseze prima de casare.
Când va începe implementarea propriu-zisă a programului
Deci, a rezumat jurnalistul Bogdan Chirieac, ”va fi același sistem ca la Programul fotovoltaice”. ”În general da, pentru că am dorit ca aplicația să o facem noi, Administrația Fondului pentru Mediu, iar cetățenii să dispună de acces liber pentru a se înscrie toți în aplicație, pentru a nu fie nevoie să meargă fiecare la Primărie. După care noi vom notifica Primăriile: la dumneavoastră îi aveți pe Ionescu, Popescu, Vasilescu, care s-au înscris și doresc să-și caseze mașinile. După aceea, UAT-ul va prelua de la noi lista cu persoanele fizice și va implementa proiectul”, a explicat Laurențiu Neculaescu.
Implementarea propriu-zisă, a continuat președintele AFM, depinde de viteza cu care se vor mișca Primăriile. ”Noi îi și sunăm, nu suntem așa de comozi. Dacă vedem că nu avem vești de la Primărie, punem mâna pe telefoane și îi sunăm: vedeți că v-am trimis contractul, semnați-l, apoi îl trimiteți înapoi”, a continuat invitatul din platoul DCNews.
Șeful AFM a menționat, totodată, că instituția pe care o conduce a alocat pentru acest program 240 milioane de lei. Poate sunt Primării care au dorit să se înscrie, dar nu au mai fost bani. Pentru că nu puteam avea un buget atât de generos, încât să încapă toate cele 3300 de UAT-uri din România în program”, a spus Laurențiu Neculaescu, precizând că, în total vor fi casate 100.000 de mașini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...