Proiect de modificare şi completare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în Senat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 2272015 privind Codul fiscal, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

În 2022, Guvernui a decis să reintroducă în Codul fiscal obligaţii clare şi dure pentru proprietarii care închiriază locuinţe. Prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 s-a reintrodus obligativitatea declarării contractului de închiriere în termen de 30 de zile de la intrarea acestuia în vigoare, a fost crescută cota de impozit la 10% (ulterior era 5%) şi a fost scăzut pragul de la care se percepe contribuţia pentru asigurarea de sănătate de la 12 la 6 salarii minime brute. Astfel că proprietarii care obţin din închiriere un venit cel puţin egal cu minimul a 6 salarii minime brute într-un an fiscal, sunt obligaţi să achite CAS pentru sumele respective, în plus faţă de cei 10% impozabili.

Reintroducerea obligativităţii declarării contractului de închiriere a fost marcata prin Ordinul Preşedintelui ANAF 2031/17.11.2022, prin care s-a stabilit modelul formularului care trebuie completat cu datele proprietarului, are chiriaşului/chiriaşilor, perioada de închiriere a bunului şi cuantumului chiriei lunare percepute. Acesta se numeste Formularul 168. El este disponibil pentru descărcare pe site-ul ANAF, se explică în nota de fundamentare a proiectului.

 

Ce schimbări sunt propuse

 

Prezenta propunere legislativă are ca scop scăderea impozitului perceput pe chirii de la 10 la 5% în cazul proprietarilor persoane fizice care închiriază un singur bun imobiliar, în suprafaţă de maximum 100 mp. Proprietarii pot beneficia de această reducere a impozitului dacă parcurg paşii de înregistrare şi declarare a chiriei, folosind site-ul ANAF. De asemenea, proiectul prevede renunţarea la contribuţia la bugetul de asigurări de sănătate pentru aceştia. De asemenea, proiectul prevede ca ANAF să transmită mai departe către serviciul de evidenţă a persoanelor informaţiile legate de închiriere, astfel încât chiriaşii să beneficieze de vize de reşedinţă emise în mod automat. Documentul poate fi studiat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel