”Am o veste bună pe care vreau să o dau celor din industria drepturilor de autor: suntem în discuții cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pentru un alt proiect din fonduri PNRR, care, după părerea mea, va îmbunătăți considerabil atât zona de colactare, în special din ambiental, cât și zona de reparție. În plus, el va elimina multe dintre nemulțumiri”, a spus Mario de Mezzo la conferința “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe", difuzată de DCMedia Group.
El a spus că ”proiectul a plecat de la nemulțumire pe care mulți dintre antreprenori o au. Pentru cei care nu știu, colectarea din ambiental înseamnă cam așa: un business, oricare ar fi el, dacă are muzică, fie că vorbim despre o cafenea, unde știți că există muzică, boxe, televizor și așa mai departe, despre un salon de frizerie sau de coafură, un magazin de ochelari, supermarketurile, orice spațiu comercial unde se desfășoară o activitate comercială în care există rulată muzică, fie că este pe tv, fie că este doar în boxe, trebuie să plătească o anumită remunerație către anumite organisme de gestiune colectivă, în funcție de muzica difuzată.
Una dintre probleme este că proprietarii de business-uri care nu sunt chiar atât de familiarizați cu zona drepturilor de autor și cu aceste remunerații, nu știu exact care sunt cele patru organisme care către care trebuie să plătească. Sunt patru organisme colectoare și cinci organisme care beneficiază. Ca să vă spun drept și mie îmi este greu să vi le spun repete, ar trebui să mă gândesc un pic.
Deci, business-urile, antreprenorii care nu au ca misiune muzica, au o dificultate în a ști cui și cât trebuie să plătească. Prin urmare, în PNRR a fost gândit acest proiect în parteneriat cu ORDA și cu Ministerul Turismului și Antreprenoriatului, în cadrul căruia ORDA va crea o platformă în care toate business-urile din România vor putea, nu va fi obligatoriu, dar vor putea să se înscrie, vor respecta niște criterii, niște pași. De exemplu, vor spune: sunt un restaurant, am spațiu și în interior, și în exterior, am 130 de mese, am doar televizor sau am doar boxe sau am și una și alta, iar la sfârșit, după ce va îndeplini acești pași, business-ul respectiv, care se va înregistra cu nume, adresă de e-mail, număr de telefon și așa mai departe, va ști, în baza calculele care se vor face, ce remunerație trebuie să plătească și către ce organisme de gestiune colectivă și va primi lunar un e-mail prin care va fi informat că trebuie să plătească către respectivul organism o anumită sumă, a explicat Mario de Mezzo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...