Proiect ORDA din fonduri PNRR. Mario de Mezzo: Orice antreprenor trebuie să știe acest lucru
Autor: DCBusiness Team | 27 mai 2022, 12:24
Cine deține un restaurant, o cafenea, un salon de frizerie, trebuie să cunoască aceste detalii
Cine deține un restaurant, o cafenea, un salon de frizerie, trebuie să cunoască aceste detalii
EXCLUSIV
Mario de Mezzo, director general adjunct ORDA, a vorbit despre noul proiect lansat de această instituție și care vine să-i ajuge pe antreprenorii, pe proprietarii de afaceri care nu sunt foarte familiarizați cu domeniul drepturilor de autor, dar care trebuie să cunoască aceste lucruri. 

”Am o veste bună pe care vreau să o dau celor din industria drepturilor de autor: suntem în discuții cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pentru un alt proiect din fonduri PNRR, care, după părerea mea, va îmbunătăți considerabil atât zona de colactare, în special din ambiental, cât și zona de reparție. În plus, el va elimina multe dintre nemulțumiri”, a spus Mario de Mezzo la conferința “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea  serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe", difuzată de DCMedia Group. 

El a spus că ”proiectul a plecat de la nemulțumire pe care mulți dintre antreprenori o au. Pentru cei care nu știu, colectarea din ambiental înseamnă cam așa: un business, oricare ar fi el, dacă are muzică, fie că vorbim despre o cafenea, unde știți că există muzică, boxe, televizor și așa mai departe, despre un salon de frizerie sau de coafură, un magazin de ochelari, supermarketurile, orice spațiu comercial unde se desfășoară o activitate comercială în care există rulată muzică, fie că este pe tv, fie că este doar în boxe, trebuie să plătească o anumită remunerație către anumite organisme de gestiune colectivă, în funcție de muzica difuzată. 

Una dintre probleme este că proprietarii de business-uri care nu sunt chiar atât de familiarizați cu zona drepturilor de autor și cu aceste remunerații, nu știu exact care sunt cele patru organisme care către care trebuie să plătească. Sunt patru organisme colectoare și cinci organisme care beneficiază. Ca să vă spun drept și mie îmi este greu să vi le spun repete, ar trebui să mă gândesc un pic. 

Deci, business-urile, antreprenorii care nu au ca misiune muzica, au o dificultate în a ști cui și cât trebuie să plătească. Prin urmare, în PNRR a fost gândit acest proiect în parteneriat cu ORDA și cu Ministerul Turismului și Antreprenoriatului, în cadrul căruia ORDA va crea o platformă în care toate business-urile din România vor putea, nu va fi obligatoriu, dar vor putea să se înscrie, vor respecta niște criterii, niște pași. De exemplu, vor spune: sunt un restaurant, am spațiu și în interior, și în exterior, am 130 de mese, am doar televizor sau am doar boxe sau am și una și alta, iar la sfârșit, după ce va îndeplini acești pași, business-ul respectiv, care se va înregistra cu nume, adresă de e-mail, număr de telefon și așa mai departe, va ști, în baza calculele care se vor face, ce remunerație trebuie să plătească și către ce organisme de gestiune colectivă și va primi lunar un e-mail prin care va fi informat că trebuie să plătească către respectivul organism o anumită sumă, a explicat Mario de Mezzo. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe