Proiect: Pensii mai mari cu 10% din ianuarie 2022. Documentul majorării a fost depus la Senat
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Casa de pensii / Arhivă
Casa de pensii / Arhivă
1,8 milioane de pensionari ar putea avea pensii mai mari cu 10% din ianuarie. Documentul a fost depus la Senat și prevede modificarea legii pensiilor.

Potrivit propunerii la calculul pensiei ar trebui avute în vedere toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții, nu doar sporurile permanente.

Există această prevedere și în Legea 127 și știm foarte bine că până mai recenta majoritate PNL-USR a prorogat-o. Procedural nu cred că până la 1 ianuarie va putea intra în vigoare deoarece va intra ulterior în discuție bugetul pe anul următor și știți că bugetul se face pe legile în vigoare.

Nu avem nici măcar un guvern care să facă un buget. Oricum, prevederea există în legea pensiilor, dacă ne referim la cea asupra acordului global sau a altor sporuri care nu au fost incluse în baza de calcul din cauza sau datorită legilor în vigoare la acel moment", a spus, la "Decisiv", Marius Budăi, fost ministru al muncii și deputat PSD.

Avertismentul lui Putin: Nu vă jucați cu noi, avem suficiene ARME

Lia Olguţa Vasilescu, veste proastă despre pensii pentru milioane de români

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, actual primar al Craiovei, a dezvăluit o veste proastă despre pensii pentru milioane de români.

Lia Olguţa Vasilescu a explicat că toate calculele şi proiectele de lege făcute în trecut pentru majorarea pensiilor în România au fost în zadar.

Fostul ministru al Muncii, din partea PSD, a declarat că, potrivit angajamentelor luate de Guvernul Cîţu prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bugetul sistemului de pensii va scădea, iar majorările nu vor mai fi posibile decât în anumite condiţii.

Anunţul vine la scurt timp după ce actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că pensiile vor creşte de anul viitor.

"Cea mai proastă veste este că prin PNRR şi-au asumat să facă nişte modificări la sistemul de pensii. Fiind pe fonduri europene, când ţi-ai asumat obiective şi nu le atingi, pierzi toţi banii.

Ce scrie acum în PNRR nu se mai poate modifica foarte mulți ani. Degeaba vine PSD la guvernare, ei și-au asumat deja aceste obiective într-o lipsă crasă de experiență, PNRR nu a fost supus dezbaterii.

Legea 127, aprobată în 2019, prevedea că bugetul de pensii trebuie să fie de 11,7% din PIB. În PNRR scrie că procentul nu are voie să depășească 9,4% din PIB. Asta înseamnă că toate pensiile vor scădea!

Un alt obiectiv este reintroducerea unui ”mecanism de frânare” – dacă se depășește acest procent, să nu se mai permită o creștere a pensiilor, nici măcar indexarea cu rata inflației”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu pentru Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel