Proiectul ”GAZE la COMUN” prinde contur. Europa vrea o rezervă strategică
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru gazele livrate Europei, în pofida asigurărilor Kremlinului
Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru gazele livrate Europei, în pofida asigurărilor Kremlinului
Uniunea Europeană ar putea, pe viitor, să adopte un mecanism care să permită statelor membre să cumpere gazele împreună.

Măsura este menită să protejeze cetățenii UE împotriva creșterii prețurilor la energie, se arată într-un unui proiect consultat de Reuters.

În această săptămână, Comisia Europeană va publica un „set de instrumente” cu măsuri pe care țările UE le pot lua pentru a răspunde la creșterea prețurilor la energie.

Comisia va analiza posibilele beneficii ale achiziției ”la comun” a gazelor naturale de către țările UE,  o idee propusă în ultimele săptămâni de mai multe guverne, inclusiv Spania.

Țările UE ar putea achiziționa împreună gaze pentru a forma o rezervă strategică, se arată în document, adăugând că participarea va fi voluntară.

Prețurile europene ale energiei electrice și gazelor au crescut în acest an din cauza unei cereri crescute din partea economiilor care se recuperează de la pandemia COVID-19.

Multe state membre au răspuns cu măsuri naționale precum plafoane de prețuri, dar și reduceri temporare ale taxelor pe combustibil sau electricitate.

Proiectul setului de instrumente confirmă că astfel de măsuri sunt permise în conformitate cu legislația UE și că ar putea fi parțial finanțate din veniturile pe care guvernele naționale le colectează de pe piața UE a carbonului.

Unele state nu sunt de acord

Nu toate țările doresc un răspuns al UE la creșterea prețului energiei. Germania și Olanda au avertizat împotriva intervenției pieței, în timp ce Belgia a spus că se îndoiește că cumpărarea la comun a gazelor ar opri creșterea prețurilor.

Citește și: Preţurile la energie. Europa anunţă măsuri pentru reducerea facturii

Guvernele pot utiliza, de asemenea, numerar din bugetul UE și din fondul său de redresare COVID-19 pentru renovarea clădirilor pentru a consuma mai puțină energie și pentru a reduce facturile de încălzire ale consumatorilor, se precizează în proiectul de document.

Pe termen lung, Comisia a declarat că cea mai eficientă apărare este trecerea la generarea de energie regenerabilă și reducerea expunerii țărilor la prețul fluctuant al combustibililor fosili importați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel