Propunere legislativă. Cum ar trebui distribuite măștile de protecție
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, după expirarea stării de urgență, pe 15 mai, românii vor fi obligați să poarte măști în spații publice închise și în transportul în comun. Problema este că aceste mijloace de protecție sunt greu de găsit și, în plus, sunt destul de scumpe pentru buzunarele multor români. 

Premierul Ludovic Orban a promis că Guvernul va găsi o soluție în acest sens, iar parlamentarii au lansat o inițiativă legislativă aflată deja în dezbaterea aleșilor neamului, ce propune, printre altele ca ”Ministerul Sănătății, prin UNIFARM S.A, să dispună achiziționarea de măști de protecție conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni și din import” și ca măștile să fie distribuite în mod gratuit.

După cum se precizează în expunerea de motive, având în vedere că, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă, dar și a prețurilor oscilante la aceste produse, foarte mulți cetățeni nu pot acoperi cheltuielile aferente, toate costurile legate de cumpărarea unei cantități suficiente de măști să fie suportat de ”bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei UNIFARM S.A.

Citește și Șomaj tehnic pentru pensionari. Ce condiții trebuie îndeplinite

În caz contrar, există riscul ca cetățenii să nu beneficieze de protecție proprie și să contribuie la propagarea epidemiei”, subliniază textul postat pe site-ul Senatului.

Tocmai de aceea, inițiatorii proiectului legislativ propun ca ”seturi de 30 de măști să ajungă la cetățeni, prin intermediul autorităților publice, în mod gratuit. Autorii menționează că o astfel de măsură a fost deja aplicată în regiunea Toscana, din Italia, unde ”fiecare cetățean primește lunar 30 de măști de protecție, iar, în paralel, președintele regiunii a interzis specula în ceea ce privește prețurile acestor materiale de protecție”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel