Propunere legislativă pentru flexibilizarea asigurărilor locuinței

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Asigurarea locuinței este foarte necesară / Foto: Freepik
Asigurarea locuinței este foarte necesară / Foto: Freepik
Marți, în cadrul dezbaterilor senatorilor, un proiect legislativ propus de mai mulți parlamentari a stârnit interesul publicului, având în vedere schimbările semnificative pe care le aduce în domeniul asigurărilor locative. Inițiativa vizează modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Proiectul propune eliminarea restricției care interzice societăților de asigurare să încheie asigurări facultative pentru locuințe fără o asigurare obligatorie a dezastrelor naturale (PAD). În prezent, legislația impune ca o locuință să aibă încheiată anterior o asigurare PAD pentru a putea beneficia de o asigurare facultativă. Cu toate acestea, propunerea legislativă ar permite acum încheierea asigurărilor facultative pentru locuințele care nu au o astfel de poliță obligatorie.

Până în 2023, excepția de la această regulă se aplica doar locuințelor situate în clădiri încadrate în categoria I de risc seismic. Acestea aveau posibilitatea de a se asigura facultativ fără existența unei polițe PAD obligatorii.

Potrivit susținătorilor proiectului, deținătorii de locuințe, în special cei din mediul urban, preferă să-și asigure proprietățile împotriva riscurilor întâlnite mai frecvent, precum spargerile, incendiile sau inundațiile accidentale. Astfel, propunerea vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, care doresc să aibă o acoperire mai largă pentru situațiile cu risc ridicat, dar mai frecvent întâlnite.

Polița obligatorie de asigurare a locuinței, conform legii în vigoare, acoperă doar pagubele produse de cutremure, alunecări de teren și inundații. În schimb, asigurările facultative asigură atât clădirea în sine, cât și bunurile din interiorul acesteia, inclusiv împotriva dezastrelor naturale.

Propunerea legislativă subliniază faptul că dezastrele naturale, deși grave, nu sunt întotdeauna cele mai frecvente pentru cetățeni, motiv pentru care aceștia preferă asigurări care acoperă o gamă mai largă de situații, inclusiv cele întâlnite mai des în viața de zi cu zi.

Dacă proiectul va fi adoptat, se așteaptă ca piața asigurărilor locative să devină mai flexibilă și să ofere deținătorilor de locuințe opțiuni adaptate nevoilor și preferințelor individuale.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel