Propunere legislativă pentru flexibilizarea asigurărilor locuinței
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Asigurarea locuinței este foarte necesară / Foto: Freepik
Asigurarea locuinței este foarte necesară / Foto: Freepik
Marți, în cadrul dezbaterilor senatorilor, un proiect legislativ propus de mai mulți parlamentari a stârnit interesul publicului, având în vedere schimbările semnificative pe care le aduce în domeniul asigurărilor locative. Inițiativa vizează modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Proiectul propune eliminarea restricției care interzice societăților de asigurare să încheie asigurări facultative pentru locuințe fără o asigurare obligatorie a dezastrelor naturale (PAD). În prezent, legislația impune ca o locuință să aibă încheiată anterior o asigurare PAD pentru a putea beneficia de o asigurare facultativă. Cu toate acestea, propunerea legislativă ar permite acum încheierea asigurărilor facultative pentru locuințele care nu au o astfel de poliță obligatorie.

Până în 2023, excepția de la această regulă se aplica doar locuințelor situate în clădiri încadrate în categoria I de risc seismic. Acestea aveau posibilitatea de a se asigura facultativ fără existența unei polițe PAD obligatorii.

Potrivit susținătorilor proiectului, deținătorii de locuințe, în special cei din mediul urban, preferă să-și asigure proprietățile împotriva riscurilor întâlnite mai frecvent, precum spargerile, incendiile sau inundațiile accidentale. Astfel, propunerea vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, care doresc să aibă o acoperire mai largă pentru situațiile cu risc ridicat, dar mai frecvent întâlnite.

Polița obligatorie de asigurare a locuinței, conform legii în vigoare, acoperă doar pagubele produse de cutremure, alunecări de teren și inundații. În schimb, asigurările facultative asigură atât clădirea în sine, cât și bunurile din interiorul acesteia, inclusiv împotriva dezastrelor naturale.

Propunerea legislativă subliniază faptul că dezastrele naturale, deși grave, nu sunt întotdeauna cele mai frecvente pentru cetățeni, motiv pentru care aceștia preferă asigurări care acoperă o gamă mai largă de situații, inclusiv cele întâlnite mai des în viața de zi cu zi.

Dacă proiectul va fi adoptat, se așteaptă ca piața asigurărilor locative să devină mai flexibilă și să ofere deținătorilor de locuințe opțiuni adaptate nevoilor și preferințelor individuale.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel