Propunerea de interzicere a vizelor Schengen pentru cetăţenii ruşi a fost înaintată spre dezbatere în UE
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Propunerea de interzicere a vizelor Schengen pentru cetăţenii ruşi a fost înaintată spre dezbatere în UE
Propunerea de interzicere a vizelor Schengen pentru cetăţenii ruşi a fost înaintată spre dezbatere în UE
Propunerea de interzicere a eliberării de vize Schengen pentru cetăţenii ruşi a fost înaintată spre dezbatere în UE, iar Berlinul a luat act de aceasta, dar nu intenţionează, deocamdată, să facă o evaluare a posibilelor rezultate, a declarat, miercuri, în timpul unui briefing la Berlin, purtătorul de cuvânt al Cabinetului german Steffen Hebestreit.

"Proiectul a fost înaintat de unele ţări UE şi astfel se află pe ordinea de zi. Guvernul german va trebui acum să poarte discuţii pe marginea acestuia cu membrii cabinetului şi în cadrul UE. Aceste discuţii nu au fost finalizate, de aceea nu pot informa despre rezultatele intermediare" - a spus Hebestreit. "Vă cer să aveţi răbdare" - a adăugat acesta, subliniind că "Guvernul german a luat cunoştinţă de această propunere la nivelul UE", potrivit Rador. 

UE: Embargoul asupra cărbunelui rusesc intră în vigoare, pe fondul tensiunilor din energie

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc intră în vigoare miercuri la miezul nopţii, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice, relatează AFP.

Acest embargo decretat în aprilie de Cei 27 devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

UE importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an şi anumite ţări, precum Germania şi Polonia de exemplu, care îl utilizau în producţia de electricitate, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc.

În contextul în care consumul european anual de cărbune, combustibil fosil poluant, a scăzut de la 1.200 la 427 milioane de tone între 1990 şi 2020, închiderea a numeroase mine de pe continent a contribuit la creşterea dependenţei europenilor de importuri.

În ceea ce priveşte huila, achiziţiile UE din Rusia au crescut de la opt milioane de tone în 1990 (7% din importuri), la 43 de milioane în 2020 (54%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel