Urmărește dezbaterea live

Punct critic, mai mult nu se poate. Ciolacu: S-a atins limita maximă a cheltuielilor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
În contextul în care agenţia de evaluare financiară Moody's Ratings a modificat perspectiva de rating a României la ”negativă”, premierul Marcel Ciolacu a lansat un avertisment.

Marcel Ciolacu a declarat că România a ajuns la un punct critic în ceea ce privește cheltuielile cu personalul din sectorul public. Oficialul a subliniat că „elasticul de cheltuieli în zona publică s-a întins suficient”, iar „dacă îl mai întindem, se rupe”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul vizitei la Spitalul Județean Teleorman. Ciolacu a evidențiat faptul că personalul disponibilizat din sectorul public poate fi absorbit de mediul privat, care are capacitatea de a prelua această forță de muncă.

Necesitatea unei administrații publice eficiente

Premierul a insistat asupra importanței eficientizării administrației publice și a reducerii birocrației. „Vrem o administrație mai suplă sau vrem să o creștem cu 20%? Am fost în primării care funcționează cu 50% din organigramă și funcționează foarte bine. Aici ține de fiecare manager în parte”, a declarat Ciolacu.

Sectorul privat – soluția pentru absorbția forței de muncă

Conform premierului, mediul privat din România are resursele necesare pentru a integra forța de muncă disponibilizată din sectorul public. „Eu cred că, așezați și liniștiți, trebuie să pornim și să facem ceea ce trebuie făcut, mai ales că zona privată absoarbe această forță de muncă”, a afirmat Ciolacu.

Moody's cere măsuri ferme 

În motivarea deciziei sale, agenţia Moody's a precizaat că modificarea perspectivei ”reflectă riscul ca, în absenţa adoptării unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală, soliditatea fiscală a României să slăbească semnificativ în următorii ani”. 

Moody's a menționat că perspectiva de rating ar putea reveni la "stabilă" dacă indicatorii privind povara datoriei guvernamentale şi accesibilitatea datoriei se vor deteriora semnificativ mai puţin decât estimările actuale. Acest lucru ar necesita adoptarea de măsuri suplimentare de consolidare fiscală şi îmbunătăţirea disciplinei cheltuielilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB

pixel