Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Anul trecut, un decret al lui Putin a stipulat că o companie rusă de stat nou înființată va prelua drepturile și obligațiile Sakhalin Energy Investment Co., societatea mixtă care gestionează proiectul de petrol și gaze Sakhalin-2.
Shell și japonezii Mitsui și Mitsubishi erau acționari minoritari la Sakhalin Energy Investment Co, al cărei acționar principal este Gazprom.
Shell deține o participație de 27,5% în proiect, dar anunțase deja că se va retrage din Sakhalin-2. După ce Rusia a invadat Ucraina, Shell a declarat la începutul anului 2022 că va ieși din parteneriatele sale de capital cu Gazprom și entitățile conexe, inclusiv participația sa de 27,5% în instalația de gaz natural lichefiat Sakhalin-2, participația sa de 50% în Salym Petroleum Development și în întreprinderea energetică Gydan.
După decretul lui Putin din iulie anul trecut, guvernul rus a acordat investitorilor străini minoritari de la Sakhalin-2 - Shell, Mitsui & Co și Mitsubishi - o lună pentru a-și revendica participațiile în noua entitate care înlocuiește proiectul existent. Shell a confirmat că analizează modalități de a ieși din proiect, în timp ce companiile japoneze și-au păstrat participațiile.
Mitsui, care deține încă 12,5% din Sakhalin-2, a declarat în noiembrie că proiectul dispune de suficient know-how tehnic pentru a derula operațiunile fără Shell.
Luni, producătorul și exportatorul rus de GNL Novatek a depus o cerere de cumpărare a participației Shell în proiectul Sakhalin-2. Firma rusă a cerut acordul guvernului pentru ca plata să fie făcută către Shell și să i se permită să fie primită într-un cont străin. Potrivit surselor Kommersant, Putin a fost de acord cu solicitarea Novatek ca banii să fie transferați către Shell pentru a "minimiza riscurile pentru activitățile de operare și exportul de hidrocarburi din proiect", notează Oilprice.
Citește și:
Putin sechestrează proiectul Sakhalin-1, condus de Exxon Mobil în Orientul Îndepărtat al Rusiei
Rusia elimină forțat pe americanii de la Exxon Mobil din proiectul Sakhalin-1 sărind peste tot procesul de ieșire al americanilor.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care se înființează un nou operator pentru proiectul de petrol și gaze Sakhalin-1, condus de Exxon Mobil în Orientul Îndepărtat al Rusiei.
Măsura lui Putin care afectează cea mai mare investiție a Exxon în Rusia imită o strategie pe care a folosit-o pentru a prelua controlul altor proprietăți energetice din țară.
Decretul conferă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acționarii străini pot păstra participații în cadrul proiectului.
Exxon deține o participație de 30% ca operator în Sakhalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, compania indiană ONGC Videsh și japonezii de la SODECO.
Producția de petrol la proiectul Sakhalin-1 a scăzut la doar 10.000 de barili pe zi în iulie, de la 220.000 barili înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, notează Reuters. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...