Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Întrunirea s-a desfășurat pe 1 martie, pe aeroportul moscovit Vnukovo-2, de unde Putin urma să plece într-o nouă călătorie prin Rusia. Au fost prezenți, printre alții, președintele Rosneft, Igor Secin, directorul general al Gazprom neft, Aleksandr Diukov, vicepreședintele Lukoil, Ravil Maganov și ministrul Energiei, Aleksandr Novak. Nici un reprezentant al blocului economic și financiar al Guvernului.
O absență interesantă, a comentat presa de la Moscova, apreciind că, probabil, dacă ar fi fost acolo responsabilii din acele sectoare ar fi atras atenția asupra consecințelor grave a ruperii acordului cu OPEC, în special cu Arabia Saudită. Și, probabil, s-ar fi revenit asupra scenariului inițial. Revenind acasă după consfătuirea cu colegii lui din OPEC, desfășurată vineri, la Viena, Novak a declarat că pentru Rusia alianța cu Organizația țărilor exportatoare de petrol își pierduse sensul.
Pentru că, a explicat el înainte ca prețurile la aurul negru să o ia razna, prăvălindu-se precum o stâncă de la mare înălțime, ”Rusia și restul țărilor implicate în alianța cu OPEC nu făceau altceva decăt să se retragă de pe piețele lor tradițioale, eliberând locul pentru producătorii americani de petrol de șist”. Ceea ce, a dat de înțeles Novak, Moscova nu poate accepta.
Citește și Rusia a dat cu piciorul la 150 milioane dolari pe zi. Mediul de afaceri, șocat
Reacția piețelor rusești a fost însă dramatică. Bursele de la Moscova au înregistrat pierderi uriașe, moneda națională s-a dus de-a dura în fața monedei europene și a dolarului. O criză economică pare, în aceste condiții, imposibil de evitat, în condițiile în care bugetul federal al Rusiei este construit în jurul veniturilor din petrol. Dar țițeiul s-a ieftinit într-atât încât pune în pericol stabilitatea financiară a țării lui Putin. A dorit să lovească în SUA, dar a nimerit Rusia.
În urmă cu câteva zile, oficiali ai Ministerului rus al Finanțelor afirma că Rusia rezistă și la un preț al petrolului de 30 de dolari/baril. Luni, instituția a revenit afirmând că economia poate suporta chiar și un preț de 25-30 de dolari/baril. ”Avem suficienți bani”, au spus șefii ministerului, precizând că Fondul național al Bunăstării, una dintre pușculițele Rusiei, dispune de 150,12 miliarde de dolari, adică 9,2% din PIB. Întrebarea este cât va dura degringolada de pe piața mondială a petrolului.
Între timp, producătorii americani de petrol de șist își freacă mâinile. Dacă până acum majoritatea analiștilor de peste Ocean compătimea companiile din domenii, acum, dimpotrivă, îi îndeamnă să-și majoreze producția. Pentru că, au spus ei, va avea grijă Arabia Saudită să alunge Rusia din Europa, oferind prețurile cu 6-8 dolari/baril mai mici decât în mod normal. Este mai mult decât evident că socotelile lui Putin au dat greș. Care vor fi urmările, rămâne de văzut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...