Pentru Vladimir Putin aparent acum este un moment bun pentru a continua să pună presiune pe Europa și își lansează întregul arsenal al războiului energetic împotriva Germaniei.
Potrivit informațiilor BILD, șantajul energetic prin intermediul gazoductului Nord Stream 1 este doar începutul unui plan de amploare pe toate fronturile unui război economic.
Mantra lui Putin: Dați-i drumul și încercați să vă eliberați de sub controlul meu al gazelor și șantajului.
Liderul de la Kremlin începe să blocheze accesul Europei și în special al Germaniei la aprovizionarea alternativă din Orientul Mijlociu și Africa și în același timp, sugrumă Nord Stream 1 și arde gazul în stațiile de distribuție.
Adevărul este că puterea de la Moscova se extinde mult dincolo de granițele țării. O ofensivă economică este în curs de desfășurare chiar și în Africa, acum după ce Occidentul nu mai este parteener iar Rusia își mută atenția către acest continent.
Țări africane bogate în materii prime sunt deja în ghearele lui Putin
Producătorul nigerian de gaze naturale lichefiate are în prezent în vedere rezilierea contractelor cu companii din UE invocând faptul că nu a putut respecta acordurile de creștere a volumului de livrare fără a pune în pericol aprovizionarea internă.
Nigeria, în special, a fost mult timp criticată pentru că este un partener strategic al Rusiei și al Chinei. Ambasador în capitala nigeriană Abuja este Alexei Șerbașin, numit de Putin în 2018, fiul lui Leonid Șerbașin, fost șef al serviciilor de informații externe ale KGB. Din 2001, Șerbașin este șef al relațiilor internaționale la compania rusă de stat Gazprom.
Ungaria, nou acord cu Gazprom pentru și mai multe gaze
Rusia intenționează, de asemenea, să investească mai mult în sectorul energetic din Nigeria. Cooperarea în domeniul petrolului și gazelor a fost deja intensificată în ultimii ani. De asemenea, Rusia construiește legături mai strânse în Egipt (zona economică de pe canalul Suez, centrala nucleară din El-Dabaa).
Livrările de gaz din Qatar sunt, de asemenea, foarte problematice din punct de vedere politic. Sursa acestor livrări suplimentare destinate Germaniei este, se pare, tocmai regimul mullah.
Luna trecută, Gazprom și Compania Națională Iraniană de Petrol au semnat un memorandum în valoare de 40 de miliarde de dolari. De asemenea, este inclusă și acumularea de presiune la câmpul de gaz South Pars, destinat exportului, pe care îl împart Iranul și Qatar.
Puterea Rusiei, răul Europei
Putin își folosește puterea în cadrul "Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze" (FTEG). Forumul a fost fondat de Rusia în 2008, iar printre membri se numără Algeria, Qatar, Nigeria, Trinidad și Tobago, Iran și Egipt.
Serghei Lavrov s-a deplasat în Africa la sfârșitul lunii iulie și, de asemenea, pentru a aduce la ordine membrii FTEG și a fost un adevărat turneu de propagandă al Kremlinului.
Călătoria l-a dus pe Lavrov în Etiopia, Egipt, Uganda și Republica Congo. El a pus în scenă în mod public alianța cu statele africane, a spălat imaginea Rusiei și a făcut propagandă împotriva Occidentului, despre care a afirmat că a cauzat criza alimentară și care nu a dorit decât decât să exploateze Africa.
Ofensiva Rusiei în Africa nu se referă doar la investiții economice, ci și la putere politică și strategică. Pentru a atrage simpatie față de Rusia și ură față de Occident. Este o cursă. Iar în acest moment, Rusia pare să se afle în avantaj față de Occident.
"În multe țări africane, Putin este un lider neînfricat care se opune Occidentului și asigură ordinea", a declarat recent Serghei Eledinov, consilier pe probleme militare.
Strategiei de PR din Africa a lui Putin are succes iar liderii europeni acum s-ar duce degeaba în Africa și în restul țărilor producătoare de gaze deoarece nu ar avea succes. Brațul lung al lui Putin deja a prins în strânsoare poate cele mai importante state din punct de vedere strategic din Africa.
Șantajul Nord Stream 1 continuă
Miercuri, Kremlinul a oprit din nou livrările de gaze prin Nord Stream 1. Motivul invocat: lucrări de întreținere. Cel mai recent, doar 20 la sută din cantitatea maximă posibilă a trecut prin conductă.
În același timp, Putin arde de săptămâni întregi gazele de la stația de comprimare a Gazprom din Portovaia, în vestul îndepărtat al Rusiei. Acesta este exact locul în care urmează să fie folosită turbina blocată în Germania, pe care Kremlinul o transformă într-o problemă politică majoră și din cauza căreia se presupune că livrările sunt strangulate. Ministrul economiei Habeck și cancelarul Scholz consideră că acest raționament este un joc de putere al lui Vladimir Putin.
În Franța, Gazprom a oprit marți complet și probabil definitiv livrările de gaze. Aici motivul invovcat fiind presupuse neplăți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...