Putin îi propune lui Trump un acord pentru explorarea resurselor de metale rare ale Rusiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mină de suprafață / Foto: Pexels
Mină de suprafață / Foto: Pexels
Putin propune SUA un acord economic privind explorarea resurselor de metale rare ale Rusiei, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a oferit Statelor Unite posibilitatea de a colabora la explorarea zăcămintelor de metale rare din Rusia, pe care le consideră mai bogate decât cele din Ucraina.

Propunerea vine în contextul negocierilor dintre SUA și Ucraina pentru un acord privind mineralele strategice, care ar urma să fie semnat în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington, vineri.

Donald Trump, citat pe acest subiect, a declarat: „Aș vrea să cumpăr minerale și din Rusia, dacă putem. Au și ei metale rare foarte bune, la fel ca Ucraina”, subliniind că un astfel de acord ar fi benefic pentru ambele țări.

 

Rusia și ambițiile sale în industria metalelor rare

Controlul Chinei asupra a 95% din producția globală de metale rare, esențiale pentru industrii precum apărarea și tehnologia, a determinat alte state să își dezvolte propriile surse de aprovizionare.

Potrivit U.S. Geological Survey (USGS), Rusia deține a cincea cea mai mare rezervă de metale rare din lume, estimată la 3,8 milioane de tone, însă autoritățile ruse avansează cifre mai mari, susținând că totalul resurselor se ridică la 28,7 milioane de tone.

Cu toate acestea, dezvoltarea industriei este îngreunată de cererea internă scăzută și de concurența puternică a Chinei. Rusia și-a propus să ajungă în top 5 producători mondiali, cu o cotă de piață de 12% până în 2030.

 

Exploatarea metalelor rare în Rusia

Singurul producător de metale rare prelucrate din Rusia este Solikamsk Magnesium Plant, care a fost trecut sub controlul gigantului de stat Rosatom în 2023. Acesta procesează aproximativ 8.000 de tone de concentrat anual, ceea ce reprezintă doar 1% din producția globală.

Într-o reacție rapidă după ce Trump a anunțat „tranzacții economice majore cu Rusia” pe 24 februarie, Putin a convocat o întâlnire pe tema metalelor rare, subliniind importanța sectorului pentru dezvoltarea economică a țării.

În noiembrie, liderul de la Kremlin a criticat operatorul celui mai mare zăcământ de metale rare din Rusia, Tomtor, pentru întârzieri în dezvoltare, sugerând o posibilă intervenție a statului. Acest zăcământ, situat în Siberia, împreună cu Zashikhinskoye, este esențial pentru planurile Rusiei de a-și crește producția de metale rare.

Principalii consumatori interni ai acestor resurse sunt companiile din industria de înaltă tehnologie afiliate Rosatom și conglomeratul industrial și de apărare Rostech.

4o

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel