Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Toată scenografia care va guverna desfășurarea paradei militare este cu mesaj direct și amenințător la adresa Occidentului.
Liderul de la Kremlin se va folosi de această ocazie pentru a minimiza ”blizkrieg-ului” ratat din Ucraina.
Sărbătorile, care marchează cea de-a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, ar putea fi folosite pentru a încerca să reaprindă invazia bâlbâită a țării, scrie Reuters.
La paradă, Putin va vorbi în Piața Roșie în fața unei mase de trupe, tancuri și rachete.
După 12 ani de absență, la această paradă va survola Piața Roșie și avionul TU-214SR supranumit "Ziua Judecății de Apoi". Avionul a fost construit pentru președinții ruși în cazul unui război nuclear și este practic un centru de comandă. Detaliile tehnice ale acestui avion nu se cunosc deoarece sunt considerate secrete de stat.
Avionul prezidențial va fi însoțit și de bombardiere Tu-160, care au capacitate supersonică.
Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când naziștii lui Adolf Hitler au invadat-o în 1941.
Liderul de la Kremlin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de acolo de persecuțiile naziștilor și pentru a se apăra de ceea ce el numește amenințarea americană la adresa Rusiei reprezentată de extinderea NATO. Ucraina și Occidentul resping afirmația de fascism ca fiind un nonsens și spun că Putin duce un război de agresiune neprovocat.
Surprinzător, Vladimir Putin cere scuze, în plin război
Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, mai mult decât orice altă țară, iar Putin s-a revoltat în ultimii ani împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi încercări ale Occidentului de a revizui istoria războiului pentru a minimiza victoria sovietică.
Alături de înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al rușilor, deși ambele invazii catastrofale dinspre vest au lăsat Rusia profund sensibilă în privința granițelor sale.
Au existat, de asemenea, informații potrivit cărora Putin va folosi această zi pentru a face apel la un război total împotriva Ucrainei, mobilizând societatea rusă.
Până în acest moment a fost denumită "operațiunea specială" din Ucraina, iar presei ruse i s-a interzis chiar să folosească cuvântul "război" la un moment dat.
Cu toate acestea, există rapoarte conform cărora, sub presiunea unor adepți ai liniei dure din cadrul Kremlinului și al armatei, Putin va merge mai departe cu efortul de război.
În ciuda eforturilor din timpul paradei de a o prezenta ca pe o zi a victoriei, invazia în curs din aruncă o lumină sumbră.
Zeci de mii de oameni au murit de la invadarea Rusiei care a debutat la 24 februarie, trupele Kremlinului suferind cele mai mari pierderi.
Aproape zece milioane de oameni au fost strămutați și au fugit în țările vecine și în Europa, pe măsură ce au apărut temeri legate de o confruntare mai amplă între Rusia și Occident.
În ciuda celor 11.000 de soldați care au mărșăluit prin Piața Roșie cu 131 de echipamente militare, invazia Rusiei în Ucraina a scos la iveală slăbiciunile flagrante ale forțelor sale armate.
Acest lucru se întâmplă în ciuda eforturilor din ultimele decenii de a moderniza și îmbunătăți forțele armate rusești.
În loc să obțină victoria fulgerătoare pe care o spera, Kremlinul se află într-un conflict prelungit, în care deja a pus în scenă o retragere și o regrupare majoră.
În plus, economia rusă a fost lovită de sancțiuni care au făcut ca banca centrală a țării să se străduiască să atenueze impactul.
Cu mai puțin de două decenii în urmă, președintele american de atunci, George W. Bush, s-a alăturat lui Putin pentru sărbătorirea zilei de 9 mai la Moscova.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, un oficial american a declarat că ar dori să vadă Rusia slăbită în urma invadării Ucrainei.
Înaintea datei de 9 mai, la Moscova și în capitalele occidentale au circulat speculații potrivit cărora Putin pregătea un fel de anunț special privind Ucraina, poate o declarație de război directă sau chiar o mobilizare națională.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri aceste sugestii, calificându-le drept "prostii".
Kremlinul nu a comentat ce ar putea spune Putin în discursul său, care va fi rostit de la tribuna din Piața Roșie, în fața Mausoleului lui Lenin.
Anul trecut, Putin a atacat excepționalismul occidental și ceea ce a spus el că este creșterea neonazismului și a rusofobiei - tendințe la care a revenit din nou și din nou atunci când a abordat problema Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...