Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
Atacurile au fost un act de teroare care a creat "cel mai periculos precedent", a declarat miercuri președintele rus la un forum energetic de la Moscova. "Arată că orice obiectiv de importanță critică al infrastructurii de transport, energie sau utilități este amenințat", indiferent unde este situat sau de către cine este gestionat, a spus el.
Putin a dat vina pentru sabotaj pe SUA, Ucraina și Polonia, numindu-le "beneficiare" ale exploziilor care au provocat scurgeri majore de gaze în Marea Baltică. SUA și aliații săi au respins aceste acuzații și sugerează că Rusia ar fi putut fi în spatele exploziilor subacvatice.
Atacurile asupra a două tronsoane din Nord Stream 1 și a unui tronson din Nord Stream 2 de la sfârșitul lunii septembrie au generat îngrijorări cu privire la viitorul aprovizionării cu gaze a Europei. Alte infrastructuri critice din regiune au suferit, de asemenea, daune în ultimele săptămâni.
La începutul acestei luni, un act de sabotaj a întrerupt serviciile de transport feroviar în nordul Germaniei, iar guvernul a declarat că nu poate exclude implicarea străină. Marți, s-a constatat că o conductă care transportă petrol rusesc prin Polonia prezenta scurgeri. Investigațiile continuă, iar principalul oficial polonez responsabil cu infrastructura energetică strategică a declarat că a presupus că a fost un accident.
Livrările de gaz rusesc către Europa s-au prăbușit ca urmare a deteriorării relațiilor dintre din cauza invaziei din Ucraina. Unele livrări către blocul comunitar continuă prin conducte care trec prin Ucraina și Turcia.
Rusia este pregătită să furnizeze gaze către Europa prin intermediul celui de-al doilea tronson al Nord Stream 2, a declarat Putin. Orice începere a fluxurilor prin gazoduct ar necesita aprobarea Uniunii Europene și rămâne puțin probabilă pe măsură ce tensiunile dintre Kremlin și Occident se adâncesc.
De asemenea, Rusia ar putea redirecționa volumele de gaz expediate anterior prin intermediul legăturii Nord Stream către Marea Neagră, creând un important hub de gaz în Turcia, a declarat Putin. Acest lucru ar putea fi posibil dacă Turcia aprobă această idee, a spus el.
În cadrul aceluiași eveniment de la Moscova, șeful Gazprom PJSC a avertizat că gospodăriile europene ar putea îngheța în continuare în timpul unui val de frig sever în această iarnă, în ciuda faptului că continentul și-a umplut aproape în totalitate instalațiile de stocare a gazelor.
"Iarna poate fi relativ caldă, dar o săptămână sau chiar cinci zile va fi anormal de frig și este posibil ca orașe și ținuturi întregi, Doamne ferește, să înghețe", a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller.
Citește și:
A patra scurgere de gaze din conductele Nord Stream. Rusia cere anchetă din partea Consiliului de Securitate al ONU
O a patra scurgere a fost identificată în Marea Baltică, din gazoductele Nord Stream, care au fost vizate de un presupus sabotaj, relatează Agenția France-Presse care citează paza de coastă suedeză.
"Există două scurgeri pe partea suedeză și două scurgeri pe partea daneză", a declarat un oficial al autorității suedeze, adăugând că cele două scurgeri de pe partea suedeză sunt "apropiate una de cealaltă". Până în prezent, autoritățile din ambele țări au raportat o scurgere pe partea suedeză și două pe partea daneză.
În urma a două explozii suspecte produse luni dimineața și luni seara, acestea se află în apele internaționale din largul insulei daneze Bornholm, dar în zonele economice exclusive ale celor două țări scandinave. Paza de coastă suedeză nu a putut explica imediat de ce raportarea acestei noi scurgeri a fost făcută cu întârziere. Autoritatea nu a fost în măsură să confirme informațiile din presa suedeză potrivit cărora noua scurgere ar fi fost produsă la conducta Nord Stream 2.
Suedia a raportat până acum o scurgere pe Nord Stream 1, la nord-est de insula Bornholm. Danemarca a confirmat o scurgere la Nord Stream 2, la sud-est de insulă, și o alta la nord-est, pe traseul conductei Nord Stream 1. Scurgerile de gaze provoacă la suprafață o zonă cu diametrul de zute de metri în care apa pare să clocotească ceea ce face ca inspectarea conductelor să fie deocamdată imposibilă mai spun autoritățile.
Rusia contraatacă și face apel la Consiliul de Securitate al ONU
În timp ce europenii au denunțat un "sabotaj", Rusia a reacționat la acuzațiile cu care se confruntă încă de marți. Este "stupid și absurd" să suspectezi Rusia că se află în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile care au afectat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri, 28 septembrie, Kremlinul. În urma acestui fapt, Rusia a indicat, prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, că va solicita "o reuniune oficială" a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) "în contextul provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 și 2". Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...