Putin se dă salvatorul Europei. Care sunt de fapt calculele liderului de la Kremlin
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
După ce a declanșat criza gazelor din Europa, președintele rus Vladimir Putin vede acum o șansă de a profita de ea. 

Contractele futures europene la gaze au crescut miercuri. Putin urmează să vorbească miercuri la conferința Russian Energy Week de la Moscova. Pe fondul unor oscilații zilnice record de până la 40% ale prețurilor europene la gaze, el a efectuat o intervenție calculată pentru a răcori piața săptămâna trecută, spunând că Gazprom poate crește livrările pentru a ajuta la reducerea penuriei. 

Cu toate acestea, chiar dacă Kremlinul îl prezintă pe Putin drept salvatorul energetic al Europei, Rusia nu își face iluzii că va obține concesii politice din partea UE sau că va atenua relațiile tensionate ca urmare a crizei, potrivit unui oficial guvernamental și unui consilier politic apropiat de administrația prezidențială, citată de Bloomberg.

"Putin simte o oportunitate în această criză", a declarat Andrei Kortunov, șeful Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, fondat de Kremlin. "Rusia vrea să împiedice UE să tragă de timp în ceea ce privește certificarea Nord Stream 2 și să înceapă discuțiile privind prețurile stabile pe termen lung pentru gaz".

Rusia s-a opus de mult timp acordării unei ponderi mai mari pieței la vedere în stabilirea prețurilor, preferând să se bazeze pe contracte pe termen lung mai puțin volatile, care pot limita o parte din câștiguri atunci când prețurile sunt ridicate, dar care oferă protecție împotriva scăderilor atunci când acestea se prăbușesc. Cu toate acestea, liberalizarea pieței de gaze din UE a forțat Gazprom să își ajusteze formulele de stabilire a prețurilor, legând cea mai mare parte a acestora de prețurile la vedere și la termen.

"Cumpărarea de gaze la prețuri rezonabile este, bineînțeles, bună", a declarat Elena Burmistrova, directorul general adjunct al Gazprom, la 7 octombrie, în cadrul Forumului internațional al gazelor de la Sankt Petersburg. "Dar este și mai bine să știi exact din avans cât va costa peste o lună, un trimestru și un an".

Europeni ”snobi”

Putin a dat vina pentru criza energetică în parte pe oficialii și consilierii "snobi" ai UE, despre care a spus că au insistat pentru trecerea la prețurile la vedere "și nu vor să audă nimic altceva".

Liderii UE vor discuta despre creșterea prețurilor la gaze și despre măsurile de atenuare a impactului acesteia la un summit care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Europa se bazează pe Gazprom pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze naturale. În timp ce depozitele de gaze de pe continent sunt în curs de refacere după ce au atins niveluri record pentru această perioadă a anului, există opțiuni limitate pentru livrări din alte surse, cum ar fi gazele naturale lichefiate. Având în vedere că iarna se apropie cu pași repezi, această situație face ca regiunea să fie potențial mai dependentă de Rusia pentru aprovizionarea suplimentară, pentru a evita penuria de gaze atunci când vine vremea rece.

Rusia continuă să injecteze gaz în instalațiile de stocare interne și va finaliza procesul până la 1 noiembrie, a declarat miercuri ministrul adjunct al energiei, Evgeny Grabchak, reporterilor de la Moscova. Țara are acum suficient gaz în depozite pentru a trece iarna și, deși nu se așteaptă la o vreme mai rece decât media, este pregătită pentru aceasta, a spus el.

Vicepremierul Alexander Novak, care supervizează politica energetică a Rusiei, a declarat marți că tranziția pripită de la sursele de energie tradiționale la cele regenerabile a contribuit la criza de aprovizionare din Europa. Săptămâna trecută, el i-a spus lui Putin că o aprobare europeană rapidă a Nord Stream 2 pentru livrarea de gaze ar da "un semnal pozitiv" piețelor. 

Gazprom foloseşte stocurile de gaze pentru a stabiliza piaţa europeană

Achiziții comune

În ceea ce o privește, UE speră că această criză a gazelor este un fenomen pe termen scurt. Ea se concentrează pe sprijinirea statelor membre pentru a trece peste iarna grea, în condițiile în care prețurile vor rămâne ridicate și există riscul ca Nord Stream 2 să nu fie gata să fie utilizat decât peste câteva luni. Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat marți că depozitele  de gaze din regiune se află la aproximativ 75% din capacitate, mult mai puțin decât în ultimul deceniu, dar suficient pentru a acoperi cererea.

De asemenea, UE urmează să exploreze posibilitatea achizițiilor comune de gaze de către statele membre pentru a consolida pârghiile de cumpărare cu părțile terțe, într-un set de instrumente care urmează să fie prezentat miercuri. Aceasta înseamnă că este puțin probabil ca blocul să ia măsuri iminente pentru a ține cont de orice ofertă din partea lui Putin, mai ales având în vedere tensiunile actuale legate de probleme precum Belarus și Ucraina.

În prezent, aproximativ 20% din livrările europene de gaze ale Gazprom sunt legate de prețurile petrolului, în timp ce puțin peste 50% sunt stabilite în funcție de prețurile pentru ziua următoare sau pentru luna următoare, a scris Ron Smith, analist de petrol și gaze la BCS Global Markets, într-o notă de vineri, după un seminar web cu managerii Gazprom.

Rusia dorește să restabilească legătura cu prețul petrolului în contractele de gaze și să renunțe la prețurile la vedere, asupra cărora UE a insistat tot mai mult în ultimii ani. Gazprom a început deja să umple Nord Stream 2 cu gaze și dorește ca autoritățile europene de reglementare să îl facă operațional cât mai curând posibil, au spus persoane familiare cu această chestiune. 

Refacerea stocurilor

Exporturile Gazprom către Europa au fost aproape de un record în prima jumătate a acestui an, dar au scăzut în septembrie, chiar în momentul în care UE se străduia să refacă stocurile. Rusia și-a reaprovizionat propriile depozite, ceea ce a stârnit afirmații că reține livrările.

Kremlinul a respins aceste acuzații, insistând că Rusia își îndeplinește toate obligațiile contractuale în calitate de partener energetic de încredere. Cancelarul german Angela Merkel a oferit sprijin săptămâna trecută, afirmând că Rusia "poate livra gaz doar pe baza obligațiilor contractuale".

Gazprom a început să pompeze gaz din rezervele sale pentru a atenua creșterea prețurilor și dorește să colaboreze cu țările europene pentru a calma piața, a declarat marți ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov într-un interviu pentru BBC.

"Gazprom sărbătorește o mare victorie", a declarat Stanislav Tsygankov, un fost șef al departamentului de afaceri internaționale al companiei. "Acesta este momentul perfect pentru a profita de situație".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel