Racheta europeană Ariane 6, gata să-și ia zborul

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rachetele europene Ariane
Rachetele europene Ariane
Lansarea este prevăzută pentru 9 iulie, după aproape patru ani mai târziu decât era prevăzută inițial. 

Evenimentul va avea loc la Centrul spațial european din Kourou, în Guyana Franceză. O rachetă care ar trebui să permită țărilor participante la proiect să aibă acces independent la spațiu. Iar printre ele se numără și Elveția.

De când predecesoarea rachetei Ariane 6, Ariane 5, a decolat pentru ultima dată în vara anului 2023, Europa nu a mai avut propriile mijloace de a lansa mari sateliți în spațiu. Iar războiul din Ucraina a scos din ecuație rachetele rusești Soyuz nu mai erau în ecuație.

În aceste condiții, telescopul spațial Euclid, de exemplu, a fost plasat pe orbită în iulie 2023 de o rachetă Falcon 9 de la compania SpaceX a miliardarului american Elon Musk.

Tehnologii din viața de zi cu zi

„Accesul la spațiu a devenit foarte important”, notează Renato Krpoun, șeful diviziei de Afaceri Spațiale de la Secretariatul de Stat pentru Educație, Cercetare și Inovare (SERI). „Zilnic folosim infrastructura din spațiu pentru sistemele de navigație, pentru semnalele orare și pentru prognozele meteo”.

Fără sateliți, nici smartphone-urile nu ar mai funcționa. Dacă ar exista o problemă la plansarea acestei infrastructuri în spațiu, s-ar observa imediat, subliniază Renato Krpoun.

Inițial, Ariane 6 ar fi trebuit să fie lansat pentru prima dată în 2020. Dar programul a rămas în urmă din cauza pandemiei de coronavirus și a eșecurilor de dezvoltare. Acum, racheta a trecut cu succes testele finale. După zborul său inaugural programat pentru marți, ar trebui să fie intre în exploatare comercială până la sfârșitul anului.

„Aproximativ treizeci de lansări au fost deja vândute”, precizează domnul Krpoun. Compania Amazon, de exemplu, vrea să lanseze sateliți în spațiu cu racheta Ariane 6 pentru proiectul de internet prin satelit „Kuiper”. Pe viitor, racheta este de așteptat să fie lansată de aproximativ nouă ori pe an.

Industria elvețiană implicată

Industria elvețiană este implicată: astfel, carenarea sarcinii utile a rachetei provine de la compania elvețiană Beyond-Gravity, iar APCO Technologies, cu sediul în Aigle (VD), a asigurat în special fixarea  boosterelor.

Totul trebuie să reziste la o forță de 270 de tone. Costul proiectului s-a ridicat la aproximativ patru miliarde de euro, din care 2,4% a fost suportat de Elveția.

Noul lansator este, de asemenea, subiect de critici: spre deosebire de Falcon 9 de la SpaceX, Ariane 6 nu este reutilizabil, ceea ce înseamnă că pentru fiecare lansare trebuie fabricată o nouă rachetă. În plus, este criticată pentru că este prea scumpă și nu poate concura cu competitivitatea rachetelor SpaceX.

Este nevoie de alternative

Prețul exact al unei lansări cu Ariane 6 nu este cunoscut. A fost vizat un cost de aproximativ 67 de milioane de franci elvețieni. Prin urmare, Ariane nu va putea concura cu prețul de bază al Falcon 9 (aproximativ 60 de milioane de franci elvețieni). Faptul că multe lansări au fost deja vândute arată însă că este nevoie de alternative la SpaceX, conchide domnul Krpoun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel