Rachetă hipersonică sau navă spațială? Ce a construit și testat China
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O rachetă rusească scăpată de sub control ameninţă Pământul
O rachetă rusească scăpată de sub control ameninţă Pământul
În august, China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, plasată pe o orbită joasă a Pământului, îniante de să coboare spre ținta stabilită cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetul. În orice caz, așa a anunțat publicația Financial Times, citând mai multe surse concordante. Beijing a respins însă această versiune, susținând că, într-adevăr, a existat un test, dar unul de rutină pentru un vehicul spațial. Deci, ce a testat China?

Citând cinci surse apropiate programului de înarmare a Chinei, FT preciza că serviciile de informații americane au fost surprinse de capacitățile demonstrate de racheta testată, despre care partea chineză susțină că nu a fost o rachetă. Oricum, experimentul a demonstrat fără drept de tăgată că statul asiatic înregistrează progrese mult mai mari în dezvoltarea armelor hipersonice decât se știa anterior. 

Interesant este că, intervievați de Business Insider, experții au subliniat că cele două variante prezentate de americani și chinezi, vezi rachetă hipersonică și, respectiv, navă spațială, nu se exclud neapărat una pe cealaltă.

"Acest lucru ne reaaduce la una dintre problemele ridicate de toate tehnologiile de rachete, și anume de a ști că o mare parte dintre ele au o funcție cu dublă utilizare", a explicat Ian Williams, director adjunct al proiectului de apărare antirachetă, de la  Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

"Am văzut așa ceva în Iran. Am văzut în Coreea de Nord când dezvoltă rachete balistice intercontinentale. Aceste țări testează dispozitive ce pot semăna cu un fel de tehnologie spațială inofensivă, deși, în realitate, există și un obiectiv militar în spatele acestei fațade pașnice" , a mai clarificat Ian Williams.

„Prima rachetă balistică intercontinentală a fost racheta sovietică R-7. A fost aceeași rachetă care a propulsat în spațiu Vostok, prima navă spațială pilotată și cosmonautul Yuri Gagarin ”, și-a amintit omul de știință

Citește și Suhoi-57 devine și mai periculos. Cu ce va fi utilat cel mai modern avion de luptă al rușilor

Financial Times preia, în acest sens, o serie de declarații ale unor oficiali americani. Șeful Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord, generalul Glen VanHerck, a afirmat, spre exemplu, că Beijingul „a demonstrat recent capacități foarte avansate în materie de planoare hipersonice”.

Ulterior, secretarul american al Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a spus, la rândul său, că China are „potențialul de a lovi, din spațiu, ținte oriunde pe planetă”. "Armele pot fi lansate în spațiu înainte de a intra din nou în atmosferă pentru a distruge o țintă. Este o idee care datează deja din Războiul Rece, care a fost supranumită: Bombardament orbital fracțional (FOBS)", a spus Kendall.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel