"Campania naţională pe care am desfăşurat-o recent a arătat limpede că, în acest moment, asistenţa socială nu îşi atinge obiectivul. Singura cale de a combate sărăcia în rândul copiilor şi tinerilor, unde România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană, este să angajăm personal suficient şi pregătit în domeniul asistenţei sociale, care să lucreze în comunităţi. În acest moment, în România, Legea asistenţei sociale care prevede 1 asistent social la 300 beneficiari nu este respectată. Iar acolo unde există, în marea majoritate nu sunt specializaţi. De asemenea, am constat că doar 80% dintre asistenţii sociali au studii superioare şi dintre aceştia 30% au studii de asistenţă socială", a menţionat Raluca Turcan, la conferinţa "Protecţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate - importanţa educaţiei parentale şi a serviciilor de suport", organizată de "Salvaţi Copiii", în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Aceasta a subliniat că "avem o lipsă acută de asistenţi sociali pregătiţi pentru această activitate".
Citește și Salariul minim. Ce a descoperit ministrul Muncii, Raluca Turcan
"Aici privesc cu foarte mare încredere spre Ministerul Educaţiei - şi chiar am demarat discuţii cu Universităţi pentru că eu consider că este obligatoriu să revalorizăm această specializare, indiferent cu o vom denumi. Poate fi rebranduită dacă unora nu le place cum sună asistenţa socială. Mulţi rectori îmi spuneau că nu sună atrăgător să fii asistent social. Putem să rebranduim. Pe fond, însă, oamenii, dacă avem pretenţia să facă asistenţă socială de calitate, trebuie să fie pregătiţi şi salarizaţi corespunzător. Partea de salarizare vă garantez că o voi avea în vedere pe partea de lege a salarizării în sistemul public. Dar, la un moment, trebuie să luăm taurul de coarne şi să nu mai acceptăm improvizaţia în asistenţă socială", a mai spus ministrul Muncii.
Totodată, Raluca Turcan a menţionat că pandemia a accentuat gradul de excluziune şi de vulnerabilitate a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
"Sunt probleme cărora încercăm să le găsim soluţii pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung, pentru că mulţi dintre aceşti copii au nevoie să fie sprijiniţi nu doar psihologic, ci îndrumaţi să îşi găsească o cale în viaţă, au nevoie de suport psihologic, consiliere educaţională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar şi de servicii medicale şi sociale: servicii integrate care să se adreseze nevoilor specifice ale acestei categorii de copii vulnerabili", a mai spus ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...