PSD se retrage de la negocierile pentru formarea noului Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a...
În 2018, la nivel mondial erau 172 de milioane de şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de 5%, faţă de 5,1% în 2017, se arată în raportul anual publicat miercuri de ILO, o organizaţie care depinde de ONU. "Este remarcabil că a fost nevoie de un singur an pentru ca rata mondială a şomajului să crească de la 5% în 2008 la 5,6% în 2009, în timp ce pentru revenirea la nivelul de dinainte crizei financiare a fost nevoie de nouă ani", subliniază ILO.
Potrivit prognozelor ILO, rata şomajului la nivel mondial ar urma să se stabilizeze la 4,9% în 2019 şi 2020, dacă economia mondială va reuşi să evite o recesiune majoră.
"Cu toate acestea, prognozele cu privire la rata şomajului sunt foarte incerte, având în vedere riscurile economice, financiare şi geopolitice. Există deja semne de înrăutăţire a perspectivelor economice mondiale, aşa cum o dovedeşte revizuirea în scădere a estimărilor FMI", avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii.
Chiar şi în absenţa unei recesiuni, creşterea populaţiei globului va antrena în mod inevitabil o creştere a numărului de şomeri (până la 173,6 milioane în 2019 şi la 174,3 milioane în 2020), iar piaţa muncii nu va reuşi să îi absoarbă pe toţi noii intraţi.
Citește și: Specialiștii trag un semnal de alarmă. Brexitul e o catastrofă
În raportul său anual, ILO subliniază de asemenea dificila reducere a diferenţei între rata de participare a bărbaţilor (75%) şi cea femeilor (48%), în special în ţările arabe, în Africa de Nord şi Asia de Sud. "După o perioadă de îmbunătăţire rapidă care a durat până în 2003, progresele pentru reducerea diferenţelor între rata de participare a bărbaţilor şi femeilor au încetinit", spune ILO.
O altă problemă menţionată în raport este persistenţa muncii informale (nedeclarate), cu două miliarde de muncitori incluşi în această categorie.
"Faptul că ai un loc de muncă nu garantează întotdeauna o viaţă decentă. Dovada, 700 de milioane de persoane trăiesc într-o situaţie de extremă sărăcie sau de sărăcie moderată, chiar dacă au un loc de muncă", a subliniat directorul Departamentului de cercetare de la ILO, Damian Grimshaw.
În ceea ce priveşte Europa de Est, numărul persoanelor angajate ar urma să scadă cu 0,7% atât în 2019 cât şi în 2020. Cu toate acestea, ILO subliniază că având în vedere că forţa de muncă va scădea într-un ritm mai rapid, cu 1% în perioada 2018-2020, rata şomajului va scădea în intervalul de prognoză, continuând un trend care a început în 2014.
Citește și: Șomaj în creștere și încetinirea creșterii salariilor în SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...
Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...
O bombă plasată pe un scuter în...
Curs valutar BNR, 18 decembrie 2024.
Declaraţii ale premierului, la...
Agenţia Naţională de...
Poliția britanică poate confisca aproape 2,7 milioane de...