Rata șomajului, în creștere în România

Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni pe stradă
Oameni pe stradă
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat, în august, la 5,5%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna iulie 2024, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,1% în cazul celor de sex feminin). Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 23,2%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani)", precizează sursa citată.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 452.300 persoane în august, în creştere atât faţă de luna precedentă (451.200 persoane) cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (449.500 persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna august 2024 (4,2% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2024.

Șomajul în rândul tinerilor din România

Rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) a rămas la un nivel ridicat şi în luna mai, de 20,5%, în creştere de la 19,7% la finalul primului trimestru din acest an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică de la începutul lunii trecute.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,4%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna aprilie 2024.

"Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,3% în cazul celor de sex feminin). Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 20,5%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani)", se arată în comunicatul de la Statistică.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna mai a anului 2024 a fost de 452.100 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (443.600 persoane) cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (443.200 persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna mai 2024 (4,4% în cazul femeilor şi 4,5% al bărbaţilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 77,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna mai 2024.

Șomajul la nivel mondial

Șomajul în rândul tinerilor din întreaga lume a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani și este probabil să continue să scadă până în 2025.

La acest capitol Asia înregistrează cele mai mari dificultăți, rămânând în urmă în ceea ce privește tendința globală de scădere a șomajului în rândul persoanelor tinere, conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), într-un raport publicat luni.

OIM a declarat că 64,9 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din întreaga lume au fost șomere anul trecut, ceea ce reprezintă o rată de 13%, și a prognozat că această proporție va scădea în continuare în următorii doi ani pentru a se situa la 12,8% în 2024 și 2025.

Îmbunătățirea pieței a fost determinată de ratele robuste de creștere economică după pandemia COVID-19, care a stimulat cererea de forță de muncă pentru tineri, a declarat OIM.

Ratele șomajului în rândul tinerilor în 2023 au revenit la ratele anterioare pandemiei sau mai mici în majoritatea subregiunilor, dar nu în toate.

Pentru tinerii din statele arabe, Asia de Est și Asia de Sud-Est și Pacific, ratele șomajului în rândul tinerilor au fost mai mari anul trecut decât în 2019, a declarat OIM.

Pentru Statele Arabe, aceasta a fost o continuare a tendinței din perioada pre-COVID-19. Dar pentru subregiunile asiatice, aceasta a marcat o schimbare de direcție față de creșterea mai puternică din anii de dinaintea pandemiei de COVID-19.

OIM a remarcat, de asemenea, că vârsta medie a populației din Africa, mult mai scăzută decât cea din țările mai dezvoltate, a ridicat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea economică în această regiune.

Scăderea iminentă a șomajului în rândul tinerilor din Africa înseamnă că lipsa de oferte noi de locuri de muncă devine o problemă critică pentru justiția socială și viitorul economiei globale, a declarat organizația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel