Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Referitor la ratele bancare ale românilor, ministrul a dat asigurări că nu vor exista creşteri.
"Nicidecum. Sunt 41 de bănci şi 336 de milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un preşedinte de bancă şi mi-a spus: 'Domnul ministru, să ştiţi că puteam şi 3% să suportăm', pentru că am ajuns cu dumnealor la înţelegerea ca această taxă, cum îi spunem noi impozit minim, limbajul nostru de specialitate, să fie pus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare, a spus Marcel Boloș după ședința de Guvern.
În același timp, el a precizat că trebuie să fim prudenți când aveam de-a face cu sustenabilitatea financiară a României.
”Avem 16,8 miliarde lei pe partea de măsuri fiscale. În plus, mai avem prevederi legale care se regăsesc în alte acte normative şi care ne mai aduc bani suplimentar faţă de ceea ce aţi văzut în expunerea de motive. (...) aceia nu se văd acolo, ci sunt socotiţi separat şi, în acest context, cel mai bine este ca după ce aceste măsuri se vor implementa să reevaluăm dacă vor fi mai mulţi bani. Noi suntem bucuroşi, pentru că în acest fel reuşim ca să ne implementăm investiţiile şi reuşim să ne onorăm celelalte angajamente pe care le avem în relaţia cu Comisia Europeană", a susţinut Boloş.
”E posibil să avem economii de cheltuială mult mai consistente, dar, cum spuneam, nu e bine să avem supraestimări. Am văzut unde pot duce aceste, să zicem, situaţii de supraestimare şi cred eu că trebuie să fim prudenţi. Îndemnul este la prudenţă şi la justeţea cheltuirii banilor din respect faţă de contribuabilii care plătesc impozite şi taxe, pentru ca noi să îi folosim pentru serviciile publice în mod cât mai just", a adăugat şeful de la Finanţe.
Vestea bună
Întrebat dacă Guvernul va pierde lupta cu inflaţia până la finalul anului, având în vedere creşterea cotelor la TVA la unele categorii de produse, Boloş a răspuns: "Întâi de toate, să dăm vesta cea bună, că întotdeauna nouă aşa ne place, în spiritul întrebărilor efervescente, să începem cu partea apocaliptică a lucrurilor".
"Alimentele rămân cu 9%, medicamentele rămân cu 9%, partea de proteze medicale şi tot ce înseamnă pentru persoanele cu dizabilităţi sunt chiar 0% TVA. De asemenea, avem 5% pentru lemne de foc, pentru energia termică, pentru gazele naturale, pentru tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populaţiei. Sunt două lucruri care, cu acordul coaliţiei de guvernare, sunt modificate din punctul de vedere al TVA-ului. Discutăm despre vânzarea de locuinţe. Aici avem de la 5% la 9% cota de TVA modificată pentru acele tranzacţii imobiliare care sunt sub 600.000 lei şi au o suprafaţă de 120 metri pătraţi şi a doua este cea referitoare la produsele care conţin excesiv zahăr, un conţinut de zahăr mai mare de 10 grame la suta de grame. Aici, într-adevăr, TVA-ul creşte de la 9% la 19%, dar nu este unul semnificativ, pentru ca să afecteze viaţa de zi cu zi a oamenilor. Dacă ne gândim că Guvernul în luna august a luat măsuri care au dus la scăderea preţurilor la produsele alimentare şi la felul în care avem trendul inflaţiei până în prezent, nu văd să avem un recul, o schimbare a tendinţei inflaţiei la momentul", a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...