Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Rusia şi-a redus livrările de gaze ca reacţie la susţinerea Europei pentru Kiev, folosind energia drept armă, iar drept rezultat raţionalizarea gazelor în regiune a devenit de-acum o perspectivă foarte reală, scrie Bloomberg.
În urma acţiunilor ruşilor, preţurile gazelor au urcat puternic, au crescut presiunile asupra regiunii, iar solidaritatea europeană este testată, toate victorii pentru Kremlin.
Cu firmele europene forţate să apeleze la rezervele menite să acopere nevoile pentru iarnă, controalele guvernamentale asupra distribuţiei de gaze ar putea începe în câteva luni. Dacă Rusia îşi va închide complet principalul gazoduct, regiunea ar putea rămâne fără gaze până în ianuarie, potrivit companiei de consultanţă Wood Mackenzie.
Kremlinul a redus livrările de gaze cu aproximativ 60% via Nord Stream, cu impact direct pentru Franţa, Austria şi Cehia. Uniper din Germania, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Europa, primeşte cu 60% mai puţine gaze decât volumul comandat.
Eni din Italia a primit doar jumătate din volumele cerute, iar Engie din Franţa şi OMV din Austria au de asemenea de suferit.
Regiunea nu are multe alternative la gazoductele Rusiei, în special pentru lunile critice de iarnă. Există capacitate suplimentară limitată din Norvegia şi Olanda, iar livrările de GNL sunt aşteptate să scadă.
Cea mai mare economie a Europei, Germania, aflată la primul nivel al propriului plan de criză în trei etape, analizează o serie de opţiuni pentru reducerea cererii, cum ar fi să le permită proprietarilor să reducă încălzirea în iarnă. Ţara, dependentă de Rusia pentru mai mult de o treime din necesarul de gaze, a făcut apel la solidaritate şi îşi îndeamnă cetăţenii să economisească energie pentru a-l opri pe Putin.
În Germania, autoritatea de reglementare a reţelei de gaze, BNetzA, va lua măsuri de raţionalizare dacă guvernul va declara stare de urgenţă în sector. În timp ce consumatorii şi serviciile publice vitale vor fi protejate, companiile ar avea probleme.
Experţii avertizează că întreaga Uniune Europeană ar trebui să se pregătească pentru o întrerupere completă a livrărilor de gaze ruseşti, notează EUObserver.
„Se poate întâmpla oricând“, arată Simone Tagliapietra, expert în cadrul think tank-ului german Bruegel. Aceasta subliniază că toate ţările UE ar trebui să urmeze exemplul Germaniei şi să ceară oamenilor să consume mai puţină energie.
În faţa scăderii livrărilor de gaze din partea Rusiei, guvernul german va arde mai mult cărbune în vară, va plăti industriei să nu folosească gaze şi va oferi împrumuturi de miliarde de euro comercianţilor pentru achiziţii de gaze, potrivit Euractiv.
În acelaşi timp, coaliţia de guvernământ din Germania lucrează la un pachet de măsuri menite să diminueze impactul scumpirii dramatice a energiei asupra consumatorilor, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
Citește și: Grecia începe raționalizarea energiei electrice
Grecia este prima țară din UE care începe să raționalizeze energia electrică prin limitarea utilizării instalațiilor de aer condiționat.
Angajaţii din sectorul public din Grecia pot reduce temperatura în birouri doar până la 26 de grade Celsius, în condiţiile în care Atena încearcă să reducă costurile în sectorul public din cauza crizei energetice, relatează joi dpa.
Intrată imediat în vigoare, măsura prevede ca termostatele aparatelor de aer condiţionat să nu mai poată fi setate sub această temperatură, a declarat ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, pentru postul public de radio elen.
Oficialii trebuie să reducă, de asemenea, iluminatul stradal la nivelul minim absolut necesar, a mai spus el.
Anunţul survine în momentul în care guvernul elen încearcă să reducă costurile la energia electrică în sectorul public cu 10% faţă de acum un an.
Autorităţile şi municipalităţile care nu îndeplinesc obiectivul trebuie să plătească pentru consumul de energie în exces folosind bani din buget destinaţi altor scopuri.
Criza energetică a făcut ca aceste măsuri să fie în mod urgent necesare, a mai spus el, subliniind că nivelul costurilor anuale pentru aer condiţionat din sectorul public şi iluminatul stradal ajunge la 800 de milioane de euro (850 de milioane de dolari).
De asemenea, Skrekas a sfătuit populaţia să înlocuiască aparatele de aer condiţionat şi frigiderele mai vechi cu aparate noi cu un consum redus de energie în următoarele luni, printr-un program finanţat de stat şi de Uniunea Europeană.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe elen a declarat că procesul prin care se poate aplica la acest program va fi simplu şi se va poate face online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...